Gyors, egészséges, egyszerű és finom? És még bundás is? Bizony, és a spenót kedvelőinek biztosan nagy kedvence lesz. Sült túrógombócnak is nevezhetnénk ezeket az isteni kis golyóbisokat, ha nem krémes ricottával készülnének – ez a titka a krémes, puha belsőnek!
Sokan rokonítják vagy keverik a ricottát a túróval, de míg a túró közvetlenül a tejből készül, addig a ricotta a tejsavóból. Ha magyar megfelelőjét keressük, akkor az inkább az orda, nem pedig a savanykásabb, szemcsésebb túró. A ricotta nagyon szelíd, semleges ízű és fehérjében nagyon gazdag, kalóriaszegény tejtermék, szerencsére ma már nálunk is mindenhol kapható, és érdemes is rendszeresen fogyasztani, remek alapanyag kencékhez, mártogatósokhoz, de készíthető vele palacsinta is – vagy akár zöldséges fasírtgolyó is, például spenóttal.
Nagyon gyorsan és egyszerűen összeállítható ez a ropogós külsejű, belül puha és krémes spenótos-ricottás golyó. Lényegében egy kis tojással és reszelt parmezánnal, némi fűszerrel és egész kevés zsemlemorzsával kell csak összedolgozni a fonnyasztott spenótot és a krémes ricottát. Aki szeretné, készítheti hagyományosan panírozva és olajban sütve, de nagyon finom a sütős változat is, egyszerűen csak parmezános zsemlemorzsában megforgatva – arról nem is beszélve, hogy így lemondunk az olaj okozta szagról, néhány felesleges kalóriáról, és nem kell mellette állni és forgatgatni.
Hozzávalók:
Elkészítés: A spenótot alaposan megmossuk, leszárítjuk, a vastag szárrészektől megszabadítjuk. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és a spenótot adagonként megfonnyasztjuk rajta, mindig megvárva, hogy az előző adag összeessen. Kevergetve elforraljuk a levét, majd egy késes robotgépbe öntjük. Ha fagyasztott spenóttal dolgozunk, akkor kiolvasztjuk és alaposan lecsöpögtetjük.
Hozzáadjuk a tojásokat és a ricottát, krémesre mixeljük, majd szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük, hozzáadjuk a parmezánt is 2 evőkanálnyi kivételével, és ezzel is összedolgozzuk. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá (2-3 evőkanálnyi), amennyivel formázható masszát kapunk.
A spenótos keverékből diónyi gombócokat formázunk, a félretett parmezánt néhány evőkanál zsemlemorzsával elkeverjük, meghempergetjük a golyóbisokat, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Azon melegében tálaljuk salátával, langyosan vagy hidegen mártogatóssal, pl. fokhagymás tejföllel is nagyon finom.