A bolti zsemle a legnagyobb csalódás az utóbbi időkben: vagy szétporlik morzsaként, vagy gumis, félbevágni sem lehet, ízetlen, ha ropog is, az azt jelenti, hogy a teljes külső felület lemorzsálódik. A legvacakabb péksütemény lett, amit csak kapni lehet, miközben olyan tökéletes lehetne.
Jelentkezzen az, aki a kisülés után 2 órával élvezhető, de legalábbis ehető zsemlét zsákmányolt mostanában. Olyan borzasztó zsemlékbe futottunk bele, amelyek könnyebbek a lufinál, szétmorzsálódnak, ízetlenek, ha pedig zacskóba kerülnek, akkor kimondottan gumisak lesznek. Rémálom. Pedig egy jó zsemle tökéletes reggelire, uzsonnára, szendvicsnek, sós kenceficékkel és lekvárral is. Ráadásul gyorsabban megsül, mint a kenyér.
Kipróbáltunk egy svájci receptet, ami tejjel készül. Nem ropogós a héja, hanem puha, a tej zsírtartalma miatt, ugyanezért elképesztően foszlós a belseje, az alja-talpa viszont ropogós. Nagyon finom magában is, de magokkal megszórva mennyei. Mi szezámmaggal sütöttük, de lenmaggal, tökmaggal is tökéletes lesz, vagy zabpehellyel is kipróbálható. Ha lazán egy kerek tortaformába rakva sütjük, akkor nagyon mutatósan összenőnek sülés közben, de persze nagy tepsibe rakosgatva, hagyományosan is süthető.
Svájcban nyilván gazdag alpesi tej áll rendelkezésre, ezért mi se spóroljunk a tejzsírokkal: használjunk vagy magas zsírtartalmú tejet, vagy keverjük a tejet tejszínnel a legjobb puha, ruganyos zsemlék érdekében.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, egy kicsit félreteszünk a kenéshez, a többibe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzákeverjük a cukrot. 10 percre félretesszük.
A lisztet a sóval egy keverőtálban elvegyítjük, hozzáadjuk a megolvasztott, de már nem forró vajat, a felfutott élesztős tejet, először csak összemorzsoljuk ujjbeggyel, majd pár perc alatt sima tésztává gyúrjuk. Gombóccá formáljuk, konyharuhával lefedjük, és langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, majd 8 részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük, és egy kör alakú sütőformába rakjuk egyenletes távolságra egymástól, 15 percig kelni hagyjuk.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A megkelt zsemlék tetejét lekenjük tejjel, meghintjük szezámmaggal, és betoljuk a sütőbe, ahol 20-25 perc alatt szépségesen bucira és aranyszínűre sütjük.
Langyosan kivesszük a formából, majd rácson hagyjuk kihűlni. Langyosan vagy hidegre hűlve kínáljuk, fogyasztjuk. Nagyon finom!