Isteni finom, illatos és nagyon szaftos ez az almás süti, aminek különlegessége, hogy kenyérformában sül, és nem klasszikus fűszere, a fahéj, hanem gyömbér és vanília ízesíti, és teszi ellenállhatatlanná. Nagyon egyszerű, az alapanyagok bögrével kimérhetőek, ráadásul pár perc alatt összeállítható.
Vannak olyan klasszikusok, amelyeket nem lehet megunni, ilyen az almás sütemény is, ami rengeteg formában és változatban örök kedvenc, és mindig sikert is arat. Ez a kevert tésztával készülő puha és omlós, téglaformában sült édes kenyér is fantasztikusan finom, benne az almakockák áttetszőre, krémesre párolódnak, a tetején pedig finoman karamellizálódnak.
Mivel az alapanyagok bögrével kimérhetőek, és egyetlen tálban kikeverhetőek, nagyon egyszerű és gyors az elkészítése, igazán hálás desszert, mert egyszerűsége ellenére pazar, a sok almának köszönhetően finoman szaftos, és nem szárad ki hamar, de mondjuk erre nem is lenne sok esélye, mert valószínűleg igen gyorsan el fog fogyni…
Hozzávalók:
A tésztához:
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és felkockázzuk, egy tálba téve megszórjuk az őrölt gyömbérrel és a vaníliás cukorral, összeforgatjuk, félretesszük.
A tésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, elvegyítjük, majd hozzáadjuk a felkockázott lágy vajat, a tojásokat és a tejet, és egy elektromos robotgéppel pár perc alatt sima tésztává keverjük. Az alma 2/3 részét a tésztába beleforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt – vagy kivajazott, lisztezett – tégla- vagy kenyérformába öntjük a tésztát, elegyengetjük, majd a tetejére szórjuk a maradék almát, és az előmelegített sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 45 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve 10-15 percet pihentetjük, majd a formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni, mielőtt megvágnánk és tálalnánk.