Egészséges, egyszerű, pénztárcabarát és finom ez a brokkolis-répás lepényke, nevezhetjük zöldségtócsninak is. Sütőben sül, csak kevéske lisztet tartalmaz, salátával tálalva alakbarát húsmentes fogás.
A különféle zöldséges lepénykék nagyon változatosan készíthetők, és általában azok körében is sikert aratnak, akik amúgy nem rajonganak a zöldségekért. Húsimádóknak köretként kínálhatjuk, de salátával, párolt rizzsel főfogásként is tökéletesek. Most brokkolival és sárgarépával készült, parmezán, csili, szerecsendió és fokhagyma ízesíti, kívül ropogósra sül, belül puha, eteti magát…
Nagy előnye ennek a lepénykének, hogy sütőben is süthető, egyszerűen csak halmokat kupacolunk a bekevert masszából sütőpapíros tepsire, de kevés olajon, serpenyőben is süthető, akkor ropogósabb lesz a külseje. Aki gluténmentes változatban készítené, a lisztet bátran lecserélheti gm őrölt zabpehelyre vagy rizslisztre, úgy is működik ez az egyszerű, de nagyon finom lepényke.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk, felaprítjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a szárát meghámozzuk, levágjuk a fás részt, a belsejét felkockázzuk. A zöldségeket sós, lobogó vízbe tesszük, és 8–10 perc alatt puhulásig, de nem túl puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd 1/3 részét krumplinyomóval pépesítjük, keverőtálba tesszük.
A péphez adjuk a lisztet, a parmezánt, a tojást, a zúzott fokhagymát, az olajat, a csilit és a szerecsendiót, alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a maradék zöldségeket is.
A sütőpapírral borított tepsire nagyobb evőkanálnyi halmokat rakunk a masszából, és 180 fokos sütőbe tolva kb. 15 perc alatt megsütjük. Zöldfűszeres vagy fokhagymás joghurttal, salátával tálaljuk.