Fasírtot nemcsak darált húsból, hanem halból is érdemes készíteni. Szaporább és kiadósabb, mintha a halat csak magában sütnénk meg, ami mondjuk lazac esetében kimondottan barátságos dolog. Nagyon finom, egészséges és gyorsan elkészül, süthetjük sütőben vagy serpenyőben is.
Mindenki tudja, hogy gyakrabban kellene halat ennünk, mint tesszük, mert rengeteg fontos és értékes tápanyagot tartalmaz a szervezetünk számára. A gyönyörű színű lazacra ez különösen igaz, többek között a télen kiemelten fontos és tudatosan pótolandó D-vitamin és az ómega-3 és -6 létfontosságú zsírsavak egyik fő forrása. Számos egészséges hatása mellett véd a szívbetegségek, érrendszeri gondok, a stroke, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint ellen, még akkor is, ha zsírosabb húsú halról van szó.
Bár igaz, hogy a lazac nem tartozik a legolcsóbb halak közé, de ki lehet fogni egy-egy jó ajánlatot, illetve ha friss halat veszünk, sokszor találunk a pultban jóval olcsóbb nyesedéket is, ami tökéletes a lazacfasírthoz, hiszen úgyis összetörjük, aprítjuk a húsát. Ennél a receptnél a halhúst egy kicsit elő kell főzni, így a zsírosabb részekből kifő a felesleges zsiradék, és nagy előnye még, hogy így percek alatt megsül, és biztos nem marad belül egy kicsit sem nyers.
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy lábasban vizet forralunk, a lazacokat beletesszük, 6–8 percig főzzük, majd leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd egy tálba morzsoljuk, ha szálkát találunk, eltávolítjuk, ha van bőre, akkor azt lehúzzuk.
A halat meglocsoljuk 1/2 citrom levével, sózzuk, borsozzuk, villával alaposan összetörjük, hozzáadjuk a mustárt, a tojást, a zsemlemorzsát és a szezámmagot, valamint a finomra vágott vagy lereszelt hagymát, és alaposan összedolgozzuk. Pogácsákat formázunk belőle.
Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük a halfasírtokat, vagy olajjal kikent tepsibe rakjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt készre sül.
Nagyon finom avokádókrémmel és citrommal, de salátával, krumplipürével, párolt vagy sült zöldségekkel is tálalhatjuk, sőt a hamburgerhez hasonló szendvicset is készíthetünk vele – ízlés és alkalom szerint.