Ha valami finomat és egészségeset szeretnénk enni gyorsan, gyakran esik választásunk a török gyorséttermekre, nem véletlenül, hiszen nagyon ízletesek és színesek az ételeik, a mi ízvilágunktól nem idegen a konyhájuk. Ha nem is minden, de otthon is elkészíthető néhány finomságuk, mint amilyen a mücver, az isteni sajtos cukkinilepényke.
A mücver zsenge gyalult tök vagy cukkini, hagyma és fetához hasonló sós sajt keverékéből készül, amit egy kis tojás, liszt és joghurt tart össze. Rengeteg változata van, mint nálunk is pl. a nagyon hasonló tócsninak, és nincs is egyetlen eredeti recept, amihez ragaszkodni kellene. Klasszikusan olajban sütik, de sütőben is készülhet, így még finomabb és egyszerűbb, ráadásul így zsiradék sem kell hozzá, sokkal könnyebb és egészségesebb.
Nagyon finom, igazán gyorsan és egyszerűen összeállítható, mártogatóssal csak úgy falatkának, nassolnivalónak, vendégvárónak is tökéletes, salátával kiegészítve könnyű ebédnek, vacsorának is megfelel, sőt akár köretként is tálalható.
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkini végeit levágjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, az újhagymát megtisztítjuk, és vékonyan felkarikázzuk, a petrezselymet és/vagy kaprot finomra vágjuk.
Egy keverőtálban a fetát villával alaposan összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot és a tojást, alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, összekeverjük, finoman sózzuk – a feta is sós! – és bátran borsozzuk, végül mehet bele a zöldfűszer, az újhagyma és a kinyomkodott cukkini is, összeforgatjuk.
Sütőpapírral fedett tepsire evőkanállal halmokat rakunk a cukkinis masszából, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 15-20 perc alatt pirulásig sütjük.
Azon melegében tálaljuk fűszeres joghurttal vagy tejföllel, salátával, de langyosan és hidegen is finom, a maradék akár másnap újra átforrósítható.