A túrófánk nemcsak nálunk nagy kedvenc, hanem a román konyhának is egyik klasszikus desszertje, Erdélyben is gyakran készítik ebben a formában. Jellegzetessége, hogy két részből áll – egy nagyobb lyukas fánkból és egy kis golyóbisból, nagyon mókás, mutatós és finom.
Egyszerű és kiadós, kicsit citromos és nem túl édes, sok tejföllel és leggyakrabban áfonyalekvárral tálalják a papanasit. Vannak, akik csak grízzel, mások gríz és liszt keverékével készítik, de létezik csak lisztes változat is, mint az alábbi is – ennek az az előnye, hogy nem kell pihentetni, rögtön lehet sütni, így pedig tényleg gyorsan elkészül ez a finom túrófánk.
Nagyon tartalmas és laktató, egy leves után másodiknak is ideális, ha a kalapos, emeletes, két elemből álló változatot formázzuk a túrós masszából.
Hozzávalók:
Elkészítés: A túrót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília-kivonatot, és elektromos robotgéppel alaposan kikeverjük. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport és egy csipet sót összevegyítünk, majd kanalanként a túrós masszához adjuk keverés mellett. Amikor már kezd nehezen keverhetővé válni, kézzel dolgozzuk hozzá a maradék lisztet.
Lisztezett felületre borítjuk, gombóccá formázzuk, 4 részre osztjuk. Mindegyik részből kicsípünk 1-1 diónyi darabot, kis golyóvá formázzuk. A maradék tésztákat is gombóccá formázzuk, majd lelapítjuk, és a közepükbe lukat formázunk, hogy könnyebben átsüljenek.
Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk, és a fánkokat közepes tűzön szép pirosra sütjük, többször megforgatva. Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
A nagyobb fánkokat meglocsoljuk tejföllel és áfonyadzsemmel, a kis fánkgolyókat a tetjükre tesszük, és porcukorral meghintve tálaljuk.