A semla a svédek egyik ünnepi süteménye: édes kis cipó kelt tésztából, amit marcipánnal és tejszínhabbal töltenek meg, magában nem is fogyasztják. Nagy hagyománya van, több mint 500 éves!
Tekinthetjük a semlát sütőben sült fánknak is, hiszen leginkább a képviselőfánkhoz hasonlít, és egy 1541-ből való írásos emlék szerint áldozati és ünnepi étel volt, amit csak a kimondottan jómódúak engedhettek meg maguknak, hiszen az északi országban mind a fehérliszt, mind a marcipán, mind a tejszín drága alapanyagnak számított. Az idők múlásával terjedt el szélesebb körben, majd vált igazi nemzeti étkükké. Hasonló édes töltött zsemlék egyébként Finnországban, Dániában is léteznek, meglehetősen sok a hasonlóság, bár a marcipán helyett ők lekvárt tesznek a tejszínhab alá. Régebben tejbe tették, és úgy fogyasztották, de ma már inkább csak magában eszik ezt a finomságot.
Fontos fűszere és különlegessége a semlának a kardamom, ez teszi igazán finommá és illatossá, amit egyébként a skandináv országokban előszeretettel használnak más finompékárukhoz is. A marcipánkrémmel és a selymes tejszínhabbal ez a kardamomos édes kelt tészta egészen mesés összhangot alkot, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, hozzákeverjük az őrölt kardamomot. Ha az élesztő felfutott, a liszthez adjuk az olvasztott, de már nem forró vajat, a tojást és a lisztet. Összedolgozzuk, cipóvá formázzuk, és langyos helyen fél órát kelni hagyjuk.
A tésztát egy kicsit átdolgozzuk, 12 részre osztjuk, cipócskákká formázzuk, és sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük, és még fél órát hagyjuk kelni langyos helyen. Ezután felvert tojással lekenjük, és 200 fokos sütőbe toljuk, kb. 15 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
Közben a töltelékhez a marcipánt lereszeljük, a tejet hozzáadjuk, krémesre elkeverjük. A tejszínt 2-3 evőkanál porcukorral habbá verjük.
Ha a cipócskák kihűltek, a tetejüket levágjuk, a puha belsőt kicsípkedjük, és a marcipános krémhez keverjük, majd ezt visszatöltjük az üregekbe. A tetejére tejszínhabot kanalazunk, majd a zsemlekalapokkal befedjük. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.