A krumplipüré vitathatatlanul a legnépszerűbb ünnepi köret, sok családban a vasárnapi ebéd el sem képzelhető nélküle, no meg rántott hús nélkül, de valljuk be, hogy unalmassá tud válni, és nem árt néha kicsit új ízekkel felfrissíteni a repertoárt. Három zöldségpürét mutatunk, isteni finomak, és semmivel sem bonyolultabbak, mint a krumplipüré.
A köret sokszor csak másodlagos vagy mellékes, pedig nem kellene így lennie – ha például egy roston sült hús vagy hal mellé, rántott, bundás étel mellé készítünk kísérőt, annak nem árt izgalmasabbnak, fűszeresebbnek lennie, mert hatalmasat emel az élvezeti szinten. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, a ma már minden háztartásban megtalálható késes robotgéppel vagy botmixerrel a legegyszerűbb zöldségekből is álomfinom püré-alternatívákat kerekíthetünk.
Most két téli zöldségből, karfiolból és sütőtökből, valamint a fagyasztóban mindig megbújó zöldborsóból hoztunk három olyan finom pürét, ami vasárnapi, de akár ünnepi, karácsonyi fogások kísérőjeként is megállják a helyüket, de olyan egyszerűek, hogy hétköznapokon is elkészíthetjük, tükörtojással vagy egy gyors ham and eggs-szel is tökéletesen működnek.
Hozzávalók:
Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, a száráról a külső, fás részeit levágjuk, a zsenge belső részt felkockázzuk, az egészet folyó víz alatt megmossuk, majd egy lábasba tesszük. Felöntjük a tejjel és a vízzel, megsózzuk, és forrástól számítva közepes tűzön 15-20 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, a levet félretesszük, a zöldséget késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a vajat, borsot őrölünk hozzá, szerecsendióval és mézzel fűszerezzük, és krémesre turmixoljuk. Ha nem elég krémes, akkor egy kevés főzőlével selymesíthetjük – a többi főzőlevet valamilyen krémleveshez felhasználhatjuk.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt és a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk, és forrástól számítva kb. 15 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük.
Késes robotgépbe tesszük, hozzáfacsarjuk fél citrom levét, borsot őrölünk hozzá, kurkumával és gyömbérrel fűszerezzük, és a tejszín felét hozzáadva pépesítjük, ha szükséges, még tovább selymesítjük a maradék tejszínnel.
Hozzávalók:
Elkészítés: Az újhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olvasztott vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zöldborsót és az apróra kockázott hámozott krumplit, sózzuk, meghintjük egy kevés csilipehellyel, felöntjük a tejszínnel, és fedő alatt takarékon kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A borsóból egy kevéset kiveszünk, a többit késes robotgépben a mentával és ízlés szerinti frissen őrölt borssal pürésítjük, majd összeforgatjuk a félretett borsóval, így tálaljuk.