Az otthon nevelgetett fűszernövények több okból is imádni valóak, és nemcsak nyáron, az erkélyen, hanem télen, az ablakban is jól megvannak. Nemcsak hogy frissek, finomak és vegyszermentesek, hanem a kis fűszerbokrok szemgyönyörködtetően zöldek és frissek, ami a szürke napokon nagyon jót tesz az ember hangulatának és a konyhaképnek, ha az ablakban nődögélnek.
A sok illatos zöldfűszer csodát tesz az étellel, és bár vannak, amelyek szárított formában is jól használhatóak, frissen mégis más az aromájuk, illatanyaguk. A friss és a szárított bazsalikom és petrezselyem íze ég és föld, ahogy a zsálya és a rozmaring is sokkal aromásabb, ha frissen használjuk, és aki egyszer rákap az élő zöldfűszerekre, legszívesebben mindig ezeket használná.
Ma már sok helyen kapható is cserepekben nevelgetett zöldfűszer, de ezek a leggyakrabban pár nap alatt tönkremennek, így néhány próbálkozás után leszokunk a házilag nevelgetett zöldfűszerekről, pedig nemcsak finomak és jótékony a hatásuk, hanem jó hangulatot is árasztanak a cserepekben növekedve a konyhapulton vagy az ablakban. Mi is befürödtünk párszor, de kitartottunk, és néhány egyszerű praktika betartásával igenis mindig lehet friss zöldfűszer az ablakban!
Mire figyeljünk a cserepes zöldfűszereknél?
A fűszernövényeket érdemes hetente egyszer csapvíz alatt leöblíteni, mert a lakásban gyorsan porosodnak, a víztől felfrissülnek, tiszták is lesznek!