Írd be, mit keresel:

A friss zöldfűszer télen felvidít – több okból érdemes otthon nevelni

Az otthon nevelgetett fűszernövények több okból is imádni valóak, és nemcsak nyáron, az erkélyen, hanem télen, az ablakban is jól megvannak. Nemcsak hogy frissek, finomak és vegyszermentesek, hanem a kis fűszerbokrok szemgyönyörködtetően zöldek és frissek, ami a szürke napokon nagyon jót tesz az ember hangulatának és a konyhaképnek, ha az ablakban nődögélnek.

Cookta - 2023.12.05.
A friss zöldfűszer télen felvidít – több okból érdemes otthon nevelni

A sok illatos zöldfűszer csodát tesz az étellel, és bár vannak, amelyek szárított formában is jól használhatóak, frissen mégis más az aromájuk, illatanyaguk. A friss és a szárított bazsalikom és petrezselyem íze ég és föld, ahogy a zsálya és a rozmaring is sokkal aromásabb, ha frissen használjuk, és aki egyszer rákap az élő zöldfűszerekre, legszívesebben mindig ezeket használná.

Ma már sok helyen kapható is cserepekben nevelgetett zöldfűszer, de ezek a leggyakrabban pár nap alatt tönkremennek, így néhány próbálkozás után leszokunk a házilag nevelgetett zöldfűszerekről, pedig nemcsak finomak és jótékony a hatásuk, hanem jó hangulatot is árasztanak a cserepekben növekedve a konyhapulton vagy az ablakban. Mi is befürödtünk párszor, de kitartottunk, és néhány egyszerű praktika betartásával igenis mindig lehet friss zöldfűszer az ablakban!

Mire figyeljünk a cserepes zöldfűszereknél?

  • Ne szuperekeben vagy hiperekben vegyük a cserepes zöldfűszert, az ott dolgozók nem értenek a növényekhez, nem az ő ápolásuk a dolguk, pakolnak, rakodnak, és a szappan, cukor, csipsz nem kér akkora figyelmet, mint egy cserép bazsalikom. Nagy eséllyel másnapra már elfonnyadnak, még akkor is, ha azonnal megöntözzük. Ha szeretnénk házi fűszerkertet, akkor kertészetben vásároljuk meg a kedvenceket, de még ez sem elég, mindjárt mondjuk, miért…
  • Bár a kertészetekben minden jót megkap a palánta, azért többnyire külföldről érkezik a növény, és mindenképpen érdemes otthon átültetni, kicsit nagyobb cserépbe, virágládába, akár többféle fűszert összeültetve, jóféle földet használva, akkor szépen megerednek és gyarapodnak majd a fűszereink.
  • Napos helyre érdemes tenni, ahol a téli rövid napokon 5-6 óra fényt kap a növény, és figyeljünk arra, hogy a föld mindig nedves legyen.
  • Ha lehet, akkor elágazás után vágjuk le az ágacskákat, így tud új hajtást hozni és burjánzani a fűszercserjénk.
  • Nem minden zöldfűszer bírja a benti tartást, de bazsalikomot, kakukkfüvet, zsályát, snidlinget, petrezselymet és majoránnát nyugodtan nevelgethetünk, sajnos a koriandernek és a kapornak nagyobb földmélység szükséges, mint amit a konyhában biztosítani tudunk egy cserépben.

Fontos!

A fűszernövényeket érdemes hetente egyszer csapvíz alatt leöblíteni, mert a lakásban gyorsan porosodnak, a víztől felfrissülnek, tiszták is lesznek!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.