Írd be, mit keresel:

„Mentes” diós kekszszalámi recept, avagy a dió szerepe karácsonykor

A dió karácsonykor megannyi kultúrában és hagyományban fontos szerepet játszik. Sokféle egészségügyi előnnyel rendelkezik, például a dióban található omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Emellett sok antioxidánst tartalmaz, például E-vitamint és polifenolokat, amelyek segíthetnek a szabadgyökök elleni védelemben. A magas zsírtartalma ellenére a rendszeres fogyasztása kapcsolatba hozható a súlykontrollal, mivel a dióban található rostok és fehérjék hozzájárulhatnak a teltségérzethez.
Cookta - 2023.12.06.
„Mentes” diós kekszszalámi recept, avagy a dió szerepe karácsonykor

Természetesen, mint mindent, mértékkel érdemes fogyasztani.

A dió számos formában megjelenhet az étkezésünkben az ünnepek során, sokak számára alapvető része a karácsonyi készülődésnek és ünneplésnek. Van, ahol a dióféléket használják karácsonyfa-díszként, előfordul, hogy dióhéjakból készült apró figurákat, vagy magukat a diókat fűzik fel a fára.

A dióval kapcsolatos ajándékok is népszerűek lehetnek. Ez lehet diófát ábrázoló dísz, diós sütemények, vagy akár dióval teli ajándékcsomag. Egyes helyeken dióhéjból készült apró csónakokat készítenek, majd ezeket egy vízfelszínen (például egy tál vízben) „versenyeztetik”.

A dió néha babonákhoz is kapcsolódik, például a szerencsét hozza, vagy a házvédelmi szerepet is betöltheti. Néhány helyen azt mondják, hogy ha egy diót egy egész év alatt ki tudnak szedni a héjából anélkül, hogy eltörnék, az szerencsét jelent a következő évben.

A diókat gyakran használják karácsonyi ételek, sütemények és desszertek elkészítéséhez. Például dióval töltött sütemények, diókrémek, vagy diós kekszek szerepelnek a karácsonyi menükben.

Mentes karácsonyi diós kekszszalámi

Hozzávalók:

  • 200 g keksz (Gullon Maria kekszet használtam)
  • 90 g növényi tej
  • 60 g kakaó
  • 40 g stevia-eritrit édesítő
  • 70 g tejmentes vaj/margarin
  • 60 g darált dió
  • kókuszreszelék a tetejére

Elkészítés:

A keksz és a dió kivételével a többi összetevőt összedolgozzuk egy kis lábasban és sűrűű masszává főzzük. A kekszet összetörjük, majd hozzáadjuk a diót. Mikor kész a massza, mehet a kekszes-diós keverékre és összedolgozzuk. Folpackba csomagolva formázzuk és mehet a hűtőbe. Egy éjszakát hagyjuk pihenni, majd kókuszreszelékbe forgjuk.

Oletics Nikolett

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.