Írd be, mit keresel:

Káprázatos Pavlova-torta – pillekönnyű emeletes csoda

A Pavlova a habcsókok királynője, és aki egyszer megkóstolja, az biztosan nem tud majd legközelebb sem ellenállni neki. Légiesen könnyű, roppanós és krémes, elegáns, és elárulhatom, hogy egyszerű is...

Cookta - 2023.12.10.
Káprázatos Pavlova-torta – pillekönnyű emeletes csoda

Sokan úgy gondolják hogy a Pavlova sütése (vagyis szárítása) komplikált feladat, és hozzá sem mernek fogni. A tévhiteket eloszlatva én mindenkinek bátran merem ajánlani, mert a recept pontos menetét betartva egy habos csodát varázsolhat az ünnepi asztalra.

Én most emeletes változatban készítettem, három Pavlovával, kétféle krémmel rétegeztem, ettől kicsit hosszadalmasabb, de tulajdonképpen minden folyamat egyszerű. Karácsonyra is bátran merem ajánlani, mert a csokoládés és a gesztenyés krém is jól passzol az ünnephez, az óriás habcsókról nem is beszélve…

Forrás: Kard Éva

Pavlova-torta csokoládés és gesztenyés krémmel

Hozzávalók a nagy, 24 cm-es Pavlovához:

  • 3 tojásfehérje (nagy)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet só

Elkészítés: A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot. Ezután addig verjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a kukoricakeményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy sütőpapírra kanalazzuk rá a kemény habot, majd formázzunk egy kb. 24 cm-es kört. A közepétől kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen.

Helyezzük be 100-120 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. Én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni.

Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Hozzávalók a közepes és kicsi, 20 és 10 cm-es Pavlovához:

  • 5 tojásfehérje (nagy)
  • 30 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő (púpozott)
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet só

Elkészítés: Ugyanúgy készítsük, mint a nagy Pavlovát, de most két részre osztva kell megsütnünk. Ehhez egy sütőpapírra rajzoljunk egy 20 cm-es és egy 10 cm-es kört, majd elosztva kanalazzuk rá a kemény habot, és formázzuk meg. Ugyanúgy kell sütni és pihentetni is, mint a nagyot.

Forrás: Kard Éva

Csokoládés krém

Hozzávalók:

  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 35 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl habtejszín

Elkészítés: A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. Ezután csorgassuk hozzá a felolvasztott, de kihűlt csokoládét, majd szintén keverjük alaposan össze.

A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a csokoládékrémhez, és keverjük, forgassuk óvatosan össze.

Gesztenyés krém

Hozzávalók:

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 15 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl habtejszín

Elkészítés: A gesztenyemasszát nyomjuk át krumplinyomón vagy villával nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a gesztenyés krémhez, és óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Összeállítás: A 24 cm-es habcsóklapot helyezzük rá egy tálcára, majd kanalazzuk rá a csokoládés krém 2/3 részét. Ezután helyezzük rá a 20 cm-es habcsóklapot, majd kanalazzuk rá a gesztenyés krémet. Végül helyezzük rá a 10 cm-es habcsóklapot, majd kanalazzuk rá a maradék csokoládékrémet. Ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval, majd helyezzünk rá pár kocka csokoládét.

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.