Bár a fagyi nem kimondottan számít karácsonyi desszertnek, garantált, hogy ezért a tojáslikőrös hűsítő nyalánkságért mindenki odáig lesz: egyrészt azért, mert a nehéz fogások után jól csúszik, és kellemesen nyugtatja a gyomrot, másrészt tojáslikőrös, isteni finom és krémes. Az már csak hab a tortán, hogy nagyon könnyen és gyorsan összedobható, a fagyasztóból pedig bármikor előkapható.
A vaníliás tojáslikőr igazi ünnepi koccintanivaló, szinte már átmenet az ital és a desszert között, és felnőtteknek egy kis csavarral mennyei finom jeges édesség készíthető belőle. A tojáslikőrfagyi több szempontból is zseniális: egyrészt ez az egyik legegyszerűbb finomság, másrészt előre elkészíthető, mégpedig sütés-főzés nélkül, csupán egy elektromos habverő kell hozzá, és nagyjából 10 perc alatt elkészül, a hűtést-fagyasztást nem számolva persze. Viszont innentől kezdve van egy nagy adag különleges fagyink a mélyhűtőben, ami jól jöhet nemcsak ünnepi desszertként, de akkor is, ha váratlan vendégek toppannak be.
Nagy előnye még ennek a fagyinak, hogy nem kell hozzá fagylaltgép, anélkül is krémes és könnyű, mert jó habosan kerül a fagyasztóba, és „titkos” összetevőinek, a sűrített tejnek és a mascarponénak köszönhetően nem is esik össze, hanem megmarad a tartása és selymessége.
Ha szeretnénk ünnepibben tálalni, morzsolhatunk rá habcsókot vagy mézeskalácsot, meghinthetjük pirított mandulalapocskákkal vagy valamilyen bogyós gyümölccsel, kínálhatunk mellé tejszínhabot, csokiszószt.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejszínt, a sűrített tejet, a mascarponét és a vanília-kivonatot keverőtálba öntjük, és elektromos habverővel 5 perc alatt habosra, krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojáslikőrt, és még 1 percig habosítjuk, majd a fagylaltot műanyag dobozba átkanalazzuk, lefedjük, és a mélyhűtőbe tesszük legalább 5–6 órára.
Tálalás előtt 10–15 perccel kivesszük, gombócolva tálaljuk, meghinthetjük fahéjjal, morzsolhatunk rá mézeskalácsot, vagy akár meglocsolhatjuk még egy kis tojáslikőrrel…