Az ünnepi menü főszereplői a legtöbb családban a húsos, esetleg halas fogások, a köretre sokkal kevesebbfigyelem irányul, pedig egyszerűen is lehet különlegeset és mutatósat készíteni, ami nemcsak köretként, de vega vagy vegán étrendben önállóan is megállja a helyét. Ilyen az egészben sült karfiol is, sárgarépával éscéklával kiegészítve - praktikus, nem nehéz, és alig van vele munka.
Szuperegyszerű és nagyon finom, pár perc alatt előkészíthető az egyben sült karfiol, ami húsevőknek színes köret, húsmentes étrendet választóknak főétel is lehet. Nagyon jól passzol sültekhez, rántott halhoz, húshoz, kiegészítve egy kis céklával és répával pedig színes és szemvidító színfoltja lehet az ünnepi asztalnak.
A sült zöldségeket gyakorlatilag bármilyen fűszerrel készíthetjük, igazítva a menüsor többi eleméhez, itt most kis citrom, fokhagyma, római kömény, kakukkfű és rozmaring került rájuk, illetve egy kevés olívaolaj, ami segít a sülésben – nagyon finom és kiadós, nem mellesleg maceramentes, ami direkt jól jön ünnepi készülődéskor.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A karfiol külső leveleit és a szárrészét levágjuk, sütőpapírral bélelt tálba tesszük, egy ecsettel lekenjük olívaolajjal, ráfacsarjuk a citrom felét, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a fokhagymapor és a római kömény felével, alufóliával lefedjük, és 30 percre betoljuk a sütőbe.
Közben a sárgarépát és a céklát meghámozzuk, felszeleteljük, tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, 2 evőkanál olajjal, fél citrom levével meglocsoljuk, fűszerezzük fokhagymával, római köménnyel, alaposan összeforgatjuk.
A karfiolról levesszük a fóliát, köré szórjuk a befűszerezett zöldségeket, megszórjuk rozmaringgal és kakukkfűvel, visszatoljuk a sütőbe, és még 30 percet sütjük, vagy míg megpuhul és megpirul.