Írd be, mit keresel:

Így öntözz gazdaságosan!

A megfelelő öntözés az egyik legalapvetőbb része növényeink gondozásának, hiszen optimális vízellátottság nélkül igen nehéz a maximumot kihozni a kertünkből.
Cookta - 2023.12.21.
Így öntözz gazdaságosan!

Mivel azonban ez egy kisebb kert esetében is rengeteg felhasznált vizet jelenthet évente, érdemes a víz összetétele mellett a gazdaságosság szempontjából is megvizsgálni a rendelkezésre álló locsolási módszereket. 

Milyen vízzel locsolj?

A víz forrását tekintve 3 lehetőség közül választhatsz, ha öntözni szeretnéd a növényeidet: ezek a vezetékes víz, a kútvíz, illetve az esővíz.

A vezetékes vízzel történő locsolás egyszerű megoldásnak tűnhet, viszont számolni kell azzal, hogy a csapból folyó klóros, tisztított víz nem tesz jót a kertednek, emellett pedig egyáltalán nem gazdaságos ez az öntözési módszer.

Megfelelőbb alternatíva lehet a kútvíz és az esővíz alkalmazása, azonban, ha ebben a módszerben gondolkodsz, valahogy meg kell oldanod a víz szállítását is, amit egy kerti szivattyúval fogsz tudni a legkönnyebben kivitelezni. Ha szivattyú beszerzésében gondolkodsz, érdemes szétnézned a Szentiváni kertcentrum öntözéstechnikai kínálatában, ahol a szivattyúk mellett egyéb kiegészítők és tartozékok is elérhetők.

Manapság már kedvező áron találhatsz magadnak megfelelő szivattyúberendezést, így nagyon hamar meg fog térülni a befektetésed, hiszen így nem kell majd fizetned azért a rengeteg vízért, amit egyébként a locsolásra használnál. 

Mikor, milyen szivattyú kell?

Ha esővízzel tervezel öntözni, akkor mindenekelőtt szükséged lesz egy modern esővízgyűjtő rendszerre. Ezek a berendezések egy integrált szivattyú segítségével nyerik ki a vizet, és oldják meg annak szállítását. 

A kútvizes öntözés történhet fúrt vagy ásott kutakból is. Mindkét verzió ideális lehet az öntözésre, a lényeg, hogy a kút tulajdonságaihoz megfelelő szivattyút válassz.

Népszerű típus az önfelszívó szivattyú, ami 7-8 méter mélységig minden típusú kútból megfelelően kinyeri a vizet. 

A 7-8 méternél mélyebb, ásott kutaknál viszont kötelező a búvárszivattyú alkalmazása, ami a hasonló mélységű, fúrt kutaknál is ajánlott. 

A szivattyú beszerzését megelőzően mindenképpen ellenőrizd, hogy a kiválasztott eszköznek mennyi pontosan a maximális merülési mélysége. Ez azért nagyon fontos, mert ha a berendezés ennél mélyebbre merül, a nyomás végzetesen károsíthatja azt.

Ha megvan a szivattyú

Amint sikerült mindent mérlegelned, majd kiválasztani és beszerezni a megfelelő szivattyút, esővizes öntözés esetében pedig a gyűjtő és szállító berendezést, akkor nincs más hátra, mint hogy összeállítsd a beszerzett eszközöket.

Kapcsold össze a szivattyú nyomócsövét az öntözőrendszerrel, és indulhat a locsolás! A kerted meg fogja hálálni, hogy klórmentes vizet használsz, magadat pedig rengeteg felesleges vízfogyasztástól kímélheted meg. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.