Írd be, mit keresel:

Egészben sült karfiol fűszeresen

Ünnepekkor sokaknak fejtörést okozhat, milyen alakbarát, mutatós és kicsit szokatlanabb köret készüljön, ami vegetáriánusok számára akár önállóan is tálalható. A sült karfiol éppen ilyen, ráadásul meglehetősen tetszetős, ha egészben hagyva sütjük meg, nem mellesleg sütve egészen más ízű és állagú, mint főve.

Cookta - 2023.12.24.
Egészben sült karfiol fűszeresen

Nemcsak vega és vegán menübe jöhet jól a sült karfiol, hanem kiadós húsételek köretének is tökéletes, könnyebbé teszi az ételsort, kellemesen fűszeres, de nem tolakodó. A karfiol könnyen emészthető és kalóriaszegény, és pár perces előkészítéssel összeállítható, a többi a sütő dolga.

Ha köretnek készítjük, akkor önmagában is tökéletes, de a végén megkenhetjük még egy kis vajjal, meghinthetjük parmezánnal – ez vegán étrend esetén olívaolajra, kókuszzsírra és például szezámmagra cserélhető, és így is nagyon finom fogás a végeredmény!

Egészben sült fűszeres karfiol

Hozzávalók:

  • 1 szép nagy fej karfiol
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 6 ág kakukkfű
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 3 dl víz
  • 2 evőkanál lágy vaj
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • kevés reszelt parmezán
  • só, bors

Elkészítés: A fokhagymákat meghámozzuk, egy késes robotgépbe dobjuk, hozzáadjuk a füstölt paprikát, a kakukkfű szárról lecsípett leveleit, az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és krémesre összemixeljük.

A karfiol külső leveleit lefejtjük, a szárrészét levágjuk, meglocsoljuk egyenletes a citrom levével, a fokhagymás péppel egyenletesen bekenjük, majd egy sütőtálba tesszük, aláöntjük a vizet, és alufóliával lefedjük.

180 fokos sütőbe toljuk, és 1 órát sütjük, majd levesszük a fóliát, és visszatolva pirulásig sütjük.

A sütőből kivéve megkenjük a lágy vajjal, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel és a parmezánnal, és szeletelve, cikkekre vágva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.