Ünnepekkor sokaknak fejtörést okozhat, milyen alakbarát, mutatós és kicsit szokatlanabb köret készüljön, ami vegetáriánusok számára akár önállóan is tálalható. A sült karfiol éppen ilyen, ráadásul meglehetősen tetszetős, ha egészben hagyva sütjük meg, nem mellesleg sütve egészen más ízű és állagú, mint főve.
Nemcsak vega és vegán menübe jöhet jól a sült karfiol, hanem kiadós húsételek köretének is tökéletes, könnyebbé teszi az ételsort, kellemesen fűszeres, de nem tolakodó. A karfiol könnyen emészthető és kalóriaszegény, és pár perces előkészítéssel összeállítható, a többi a sütő dolga.
Ha köretnek készítjük, akkor önmagában is tökéletes, de a végén megkenhetjük még egy kis vajjal, meghinthetjük parmezánnal – ez vegán étrend esetén olívaolajra, kókuszzsírra és például szezámmagra cserélhető, és így is nagyon finom fogás a végeredmény!
Hozzávalók:
Elkészítés: A fokhagymákat meghámozzuk, egy késes robotgépbe dobjuk, hozzáadjuk a füstölt paprikát, a kakukkfű szárról lecsípett leveleit, az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és krémesre összemixeljük.
A karfiol külső leveleit lefejtjük, a szárrészét levágjuk, meglocsoljuk egyenletes a citrom levével, a fokhagymás péppel egyenletesen bekenjük, majd egy sütőtálba tesszük, aláöntjük a vizet, és alufóliával lefedjük.
180 fokos sütőbe toljuk, és 1 órát sütjük, majd levesszük a fóliát, és visszatolva pirulásig sütjük.
A sütőből kivéve megkenjük a lágy vajjal, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel és a parmezánnal, és szeletelve, cikkekre vágva tálaljuk.