A leveles tésztából sütött tésztakosár, az úgynevezett vol-au-vent egy zseniális találmány. Előre elkészíthető, lehet előétel, főétel és desszert is, attól függően, milyen töltelék kerül bele. Elegáns, ünnepi, különleges, pedig pofonegyszerű!
Az év végi ünneplések egyik fontos szereplője a franciáknál és a belgáknál a készen kapható leveles tésztából sütött kosárka, a vol-au-vent (ejtsd: vol-o-van), ami szó szerint szélfútta vagy szélben szálló jelentéssel bír. Míg a franciáknál inkább előétel, addig Belgiumban főételként tálalják, körettel. Leggyakrabban gombás-csirkés raguval töltik, de őszintén szólva bármilyen pástétomot, majonézes salátát, ragut belepakolhatunk, akár többfélét is, partikon, nagy karácsonyi családi ebédeken, szilveszteri alkalmával így egy füst alatt többfélét kínálhatunk.
Nagy előnye, hogy mindennel együtt fél óra alatt megvan, de ha nem akarunk vele közvetlenül a tálalás előtt pepecselni, akkor előre is elkészíthető mind a töltelék, mind a kosárka, az utolsó pillanatban pedig csak össze kell állítani. Előételnek hidegen, főételnek melegen érdemes tálalni – a sütőbe tolva pár perc alatt felforrósítható akkor is, ha már előre mindent elkészítettünk.
Hozzávalók:
Elkészítés: A leveles tésztát kiterítjük, és egy 8 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval a tésztából minél több kört szaggatunk ki. Egy 5 centis kiszúróval a körök felének belsejét is kiszúrjuk. Az teli köröket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A tojássárgát 2 evőkanál vízzel egy ecsettel összekeverjük, a tésztakarikákat lekenjük, majd mindegyikre egy-egy lyukas tésztagyűrűt rakunk, ezeket is lekenjük, a középső részt pedig villával megszurkáljuk. A kiszúrt kis köröket is lekenjük, ízlés szerint meghinthetjük sajttal, köménymaggal, szezámmal – ez tökéletes lehet majd egy krémleves mellé vagy csak úgy elcsipegetni.
A tepsit 190 fokos sütőbe toljuk, és 20-22 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. A tésztafészkeket akár előre is elkészíthetjük, és mindenképpen csak tálalás előtt töltjük, hogy ne ázzon el.
A raguhoz a hagymát és a gombát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk, a gombát – ha kisebb, negyedeljük, ha nagyobb, szeleteljük vagy kockázzuk. A csirkemellet is apró falatokra vágjuk.
Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, megdinszteljük rajta a hagymát, hozzáadjuk a csirkemellet, fehéredésig sütjük kevergetve, majd a gombát is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a borral, és hagyjuk, hogy a gomba levet eresszen, majd a lé elfőjön. Ekkor meghintjük a köménnyel és a tárkonnyal, felöntjük a tejszínnel, és sűrűsödésig főzzük.
A ragut a tésztafészkekbe kanalazzuk, ha előételnek szánjuk, akkor azonnal tálaljuk, ha főételnek, akkor a sütőben pár perc alatt összeforrósítjuk, és körettel, salátával tálaljuk.