Az ünnepi trakták után kimondottan jólesik, ha könnyedebb falatokat készítünk, ami akár a maradék sültek mellé is jól passzol, de magában, önálló fogásként is megállják a helyüket. A tepsis sült brokkoli tökéletes választás, alakbarát, egyszerű, laktató és egészséges, kellően fűszerezve pedig nagyon izgalmas is!
A brokkoli kissé mellőzött zöldségféle, pedig szuperegészséges, rengeteg rostot, vasat, B- és C-vitamint tartalmaz, és csak kevés kalóriát (34 kcal/100 g), könnyen emészthető, így diétába is remekül beilleszthető. Hogy miért nem készítjük mégis gyakrabban? Mert rosszak a tapasztalataink! Könnyű túlfőzni és nehéz jól ízesíteni, a szétmálló, ízetlen, színét vesztett zöldség pedig tényleg nem csábító… Ha főzzük, akkor 5 perc elég neki lobogó, sós vízben, de még jobban járunk, ha megsütjük tepsiben!
A sült brokkoli ugyanis egészen más állagú, roppanós és ruganyos, ráadásul a zöldség minden íze megmarad, önmagában egy picit karamellizálódik. Pofonegyszerű elkészíteni, egy kis olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal kell csak összeforgatni, majd irány a sütő. A sütés vége felé egy kis fokhagyma, parmezán és reszelt citromhéj került most rá, isteni finom és kiadós, akár egy kis mártogatóssal önmagában elcsipegetve, vagy izgalmasabb köretnek tálalva is remek.
Hozzávalók:
Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, és 1 centis szeletekre vágjuk. A tönkrészéről levágjuk a külső fás részt, és a zsenge belsejét is felszeleteljük, mindezt egy tálba tesszük. Meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, ráfacsarjuk a citrom levét, meglocsoljuk az olívaolajjal, és kézzel alaposan összeforgatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, 20 percet sütjük.
Közben a fokhagymát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és abba a tálba tesszük, amiben a brokkoli volt, az olajos-ecetes maradék páccal kicsit összemaszatoljuk a fokhagymaszeleteket, majd a brokkolira szórjuk, ráreszeljük a citrom héját, meghintjük a reszelt parmezánnal, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.
Magában egy kis fűszeres joghurttal vagy párolt rizzsel, natúr sült csirkemell kísérőjeként is tálalhatjuk könnyű fogásként.