Írd be, mit keresel:

Könnyű és kiadós: tepsis sült brokkoli fűszeresen

Az ünnepi trakták után kimondottan jólesik, ha könnyedebb falatokat készítünk, ami akár a maradék sültek mellé is jól passzol, de magában, önálló fogásként is megállják a helyüket. A tepsis sült brokkoli tökéletes választás, alakbarát, egyszerű, laktató és egészséges, kellően fűszerezve pedig nagyon izgalmas is!

Cookta - 2023.12.27.
Könnyű és kiadós: tepsis sült brokkoli fűszeresen

A brokkoli kissé mellőzött zöldségféle, pedig szuperegészséges, rengeteg rostot, vasat, B- és C-vitamint tartalmaz, és csak kevés kalóriát (34 kcal/100 g), könnyen emészthető, így diétába is remekül beilleszthető. Hogy miért nem készítjük mégis gyakrabban? Mert rosszak a tapasztalataink! Könnyű túlfőzni és nehéz jól ízesíteni, a szétmálló, ízetlen, színét vesztett zöldség pedig tényleg nem csábító… Ha főzzük, akkor 5 perc elég neki lobogó, sós vízben, de még jobban járunk, ha megsütjük tepsiben!

A sült brokkoli ugyanis egészen más állagú, roppanós és ruganyos, ráadásul a zöldség minden íze megmarad, önmagában egy picit karamellizálódik. Pofonegyszerű elkészíteni, egy kis olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal kell csak összeforgatni, majd irány a sütő. A sütés vége felé egy kis fokhagyma, parmezán és reszelt citromhéj került most rá, isteni finom és kiadós, akár egy kis mártogatóssal önmagában elcsipegetve, vagy izgalmasabb köretnek tálalva is remek.

Sült brokkoli fűszeresen

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál reszelt parmezán
  • só, bors

Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, és 1 centis szeletekre vágjuk. A tönkrészéről levágjuk a külső fás részt, és a zsenge belsejét is felszeleteljük, mindezt egy tálba tesszük. Meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, ráfacsarjuk a citrom levét, meglocsoljuk az olívaolajjal, és kézzel alaposan összeforgatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, 20 percet sütjük.

Közben a fokhagymát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, és abba a tálba tesszük, amiben a brokkoli volt, az olajos-ecetes maradék páccal kicsit összemaszatoljuk a fokhagymaszeleteket, majd a brokkolira szórjuk, ráreszeljük a citrom héját, meghintjük a reszelt parmezánnal, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Magában egy kis fűszeres joghurttal vagy párolt rizzsel, natúr sült csirkemell kísérőjeként is tálalhatjuk könnyű fogásként.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.