Egy jó piskótatekerccsel sosem lehet melléfogni, főleg akkor, ha csokis! Ez a változat ráadásul liszt nélkül készül, étkezési keményítő és kakaópor kerül bele helyette, puha, könnyű és intenzíven csokis ízű, amit egy kis kávé tesz még izgalmasabbá, benne pedig kókuszos mascarponekrém lapul.
A piskótatekercs mindig házias hangulatot áraszt, mutatós és tulajdonképpen nagyon egyszerű, a feltekerése sem ördöngösség, ha kellően puha és könnyű piskótát készítünk. A titka csak annyi, hogy jól felverjük a tojássárgát és a fehérjét is, majd finoman forgassuk bele a száraz alapanyagokat, illetve semmiképpen se süssük túl a tésztát. Mivel viszonylag vékony, ezért 10 perc 200 fokon tökéletesen elég neki!
Hozzávalók:
A piskótához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A tojássárgákhoz adjuk a cukrot és a vaníliát, jó habosra, szinte fehérre verjük, majd a tojásfehérjéhez adjuk, és egy spatulával finoman összeforgatjuk. 3-4 részletben hozzászitáljuk a sütőporral, kakaóval és instant kávéval elvegyített lisztet, mindig finoman összeforgatva.
Sütőpapírral fedett 30×40 centis tepsire öntjük, elsimítjuk, és 200 fokos sütőbe tolva 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy másik sütőpapírt kakaóporral vékonyan meghintünk, ráborítjuk a meleg piskótát, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a kakaóporos sütőpapír segítségével feltekerjük, hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a szobahőmérsékletű mascarponét a sűrített tejjel keverőtálba tesszük, elektromos robotgéppel jól kihabosítjuk, majd a kókuszreszeléket is hozzákeverjük.
A kihűlt piskótatekercset óvatosan kiterítjük, egyenletesen megkenjük először a lekvárral, majd a kókuszos krémmel, és a sütőpapírral együtt feltekerjük, így tesszük a hűtőbe néhány órára, hogy a töltelék megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral vagy bevonhatjuk olvasztott csokival, de önmagában is elég gazdag és ütős finomság.