Frappánsan egyszerű, gyors és laktató, mégis izgalmas ízvilágú fogás a sütőtökös-sonkás tészta. Az édeskés sütőtök és a füstös-sós sonka nagyon jól passzol egymáshoz, egyszerre lágy és karakteres, és csupán pár alapanyag kell ehhez a kiadós egytálételhez.
Isteni finom és gyors, tartalmas és melengető fogás, a legnagyobb kihívás a sütőtök meghámozása és felkockázása, ezután pikk-pakk elkészül, és még tejszínt sem igényel. Aki szószosabbra szeretné, természetesen dúsíthatja egy kis tejszínnel, de a hozzáadott vaj is elég krémessé és lággyá teszi.
Önmagában is nagyon finom, de tovább turbózható egy kis reszelt parmezánnak vagy durvára vágott és száraz serpenyőben megpirított mogyoróval vagy dióval, esetleg szezámmaggal…
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra kockázzuk. Az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a sütőtököt, és pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, és tovább dinszteljük, majd a finomra vágott sonkát vagy bacont és a vajat is hozzáadva addig sütjük-pároljuk, míg a vaj felolvad, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 2 dl forró vízzel, hagyjuk, hogy a sütőtök megpuhuljon, és a víz elfőjön.
Közben sós vizet forralunk, és a tésztát a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük, majd leszűrjük, és a sütőtökhöz adjuk a finomra vágott petrezselyemmel együtt, összeforgatjuk.
Azonnal tálaljuk, megszórhatjuk reszelt parmezánnal, esetleg pirított mogyoróval vagy szezámmaggal is.