Az almás pitében az a jó, hogy számtalan módon variálhatjuk, így egyszerűen megunhatatlanná válik. Csak egy kis csavar, és máris új ízvilágot kap ez a fantasztikus sütemény. Most mandulával és egy kis baracklekvárral készült, mesésen finom lett...
Omlós lizertészta, krémesre sült alma és roppanós mandulaszeletkék tökéletes ízharmóniája a kerek piteformában sült almatorta. A klasszikus fahéjas ízesítés mellett egy kis baracklekvár, konyak és reszelt narancshéj teszik izgalmassá, és már sülés közben is olyan mennyei az illata, hogy nehéz kivárni, míg legalább langyosra hűl a sütőből kivéve.
Gyors változatként konyhakész omlós tésztával is megsüthető, de hétvégi desszertnek érdemes a tésztát magunknak összeállítani, ez sem időigényes, csak a pihentetés miatt tűnhet annak, de megéri!
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet és a cukrot egy csipet sóval tálba tesszük, elkeverjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és ujjbegyekkel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat is, és kézzel összedolgozzuk. Gombóccá formázva frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Közben az almákat kicsumázzuk, vékonyan felszeleteljük, tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukor felét, a konyakot vagy rumot, a vajat, hozzáreszeljük a narancs héját, és 40 másodpercre betesszük a mikróba 800 watton.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, pitetálba tesszük, villával megszurkáljuk. Megkenjük baracklekvárral, meghintjük a mandula felével, beletesszük az almát, és elegyengetjük.
A tojásokat felütjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, a tejszínt és az étkezési keményítőt, alaposan összekeverjük, majd egyenletesen az almára locsoljuk, végül meghintjük fahéjjal.
170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 35 perc alatt megsütjük, meghintjük a maradék mandulával, és még 5 percre visszatoljuk, hogy illatosra piruljon. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd langyosan vagy hidegen szeleteljük, és tálaljuk.