Könnyű, levegős és pihepuha ez az amerikai palacsinta, ráadásul gyorsan összeállítható, és pár perc alatt megsül, ideális kényelmes reggelinek vagy uzsonnának, újramelegíthető és le is fagyasztható - már ha nem fogyna el, aminek kicsi az esélye...
A palacsinták közül tán ezt pufi fajtát a legegyszerűbb sütni, a tojáshabbal fellazított tészta könnyen kezelhető és kevés vajon szép aranyszínűre sül. Nagyon kevés cukor van benne, hiszen úgyis kerül a tetejére méz vagy juharszirup, esetleg dzsem, sőt tehetünk a palacsinta masszájába is pár apróbb szemű gyümölcsöt vagy csokicseppet, 1-2 karika banánt, miközben az első felük sül…
Ha netán maradna belőle, akkor frissen tartó fóliába csomagolva másnapig tökéletesen elvan a hűtőben, de fagyasztóban akár 3 hónapig is eltartható. A fagyos palacsintát a konyhapulton hagyjuk 1 órát felengedni, majd mikróban 10 másodperc alatt felfrissíthető, vagy akár kenyérpirítóban is átforrósíthatjuk, olyan lesz,mint frissen!
Hozzávalók:
Elkészítés: A száraz alapanyagokat – a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot és egy csipet sót – egy tálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a tejjel együtt a keverékhez adjuk, és simára keverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, és előszőr 2-3 kanálnyi habbal fellazítjuk a tsztát, majd az összes habot beleforgatjuk.
Egy tapadásmentes serpenyőt felforrósítunk, kávéskanálnyi vajat megolvasztunk benne, majd nagyobb evőkanálnyi adagokban belerakjuk a masszát, ízlés szerint megszórjuk pár szem áfonyával, mazsolával vagy csokicseppel. Amikor buborékok jelennek meg a tészta felületén, akkor lapáttal alányúlunk, megfordítjuk, és a másik oldalukat is kb. 2 perc alatt készre sütjük.
Azon melegében tálaljuk, mézzel vagy juharsziruppal meglocsolva.