A sovány és fehér húsú hal tökéletes fehérjeforrás, mégis ritkán kerül a tányérunkra, még azoknál is, akik kimondottan kedvelik a halételeket, mert költségesebb és nehezen beszerezhető alapanyagnak gondolják sokan. Pedig a fagyasztott tőkehalfilé például minden szuper és hiper hűtőpultjában megtalálható, mégpedig jó árban.
A tőkehal mindenkinek jó választás lehet, mert nincs jellegzetes halíze, hófehér a húsa, és az egyik legsoványabb tengeri halak egyike, a filéként kapható fagyasztott változat pedig szálkátlan is, így gyerekeknek vagy azoknak is ideális, akik tartanak a szálkás halhústól.
Most fasírtgolyó készült belőle, tört krumplival, tojással és némi fűszerrel összedolgozva, nagyon egyszerű és kiadós, vendégváró falatkának, snacknek is ideális mártogatóssal, de ehetjük salátával, párolt vagy sült zöldséggel, tehetjük szendvicsbe is, sőt le is fagyasztható, majd mikróban pár perc alatt felfrissíthető, ha épp gyorssegélyre van szükségünk.
Hozzávalók:
Elkészítés: A halfiléket hagyjuk kiengedni, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromlével, és 2 evőkanál olívaolajon sütni kezdjük, majd fél deci vizet öntünk alá, és fedő alatt 5-6 perc alatt megpároljuk.
Közben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük.
A halhúst villával alaposan összetörjük, ha van benne esetleg szálka, azt eltávolítjuk, a krumplihoz adjuk a tojásokkal, a zúzott fokhagymával, a csilipehellyel és a finomra vágott petrezselyemmel együtt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, alaposan összedolgozzuk.
A masszából kisebb gombócokat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban szép pirosra, ropogósra sütjük, konyhai papírtörlőre szedjük, és azon melegében tálaljuk, de langyosan, hidegen is nagyon finom.