A francia ételek nem mindig kifinomultak és elegánsak, bőven találunk igazi rusztikus fogásokat is. Ilyen az úgynevezett tartiflette is, ami a hegyi pásztorok téli étele volt valamikor, mára pedig kihagyhatatlan klasszikus lett a hűvösebb hónapokban. Egy nagyon sajtos sült krumpliról van szó, ami nagyon laktató és tökéletesen átmelegít.
Egyfajta rakott krumpli a tartiflette, ami pirított hagymával, füstölt szalonnával és sok sajttal kerül sütőtálba, és jól átsütve, a tetejét megpirítva tálalják. A leggyakrabban használt sajt ennél az ételnél a camembert jellegű reblochon fajta, de ennek hiányában hasonló, bármilyen brie vagy camembert jól működik, az a lényeg, hogy ez igazán jól olvad és karakteresebb ízű, sülés közben lecsordogál a krumplira, ami beszívja az isteni aromákat.
Nagyon egyszerű elkészíteni, igazi télies, laktató, tartalmas fogás, ami garantáltan átmelegít a hűvösebb napokon. Érdemes mellé savanyúságot – savanyú uborkát, gyöngyhagymát vagy ki mit szeret -, esetleg egy jó adag zöldsalátát kínálni, hogy segítsünk a savakkal a gyomornak, de egyébként ízben is nagyon jól illik hozzá valamilyen savanykás kiegészítő.
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, ha kisebbek, akkor felkarikázzuk, ha nagyobbak félkarikára vágjuk. Sós, forró vízben forrástól számítva 8 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük.
Közben a hagymát meghámozzuk, szálasra vágjuk, és 2 evőkanál olajon egy serpenyőben megfonnyasztjuk, hagyjuk kicsit karamellizálódni, majd félretesszük. A füstölt szalonnát felkockázzuk, és ugyanebben a serpenyőben kicsit kiolvasztjuk, lepirítjuk.
A fokhagymát félbevágjuk, és egy sütőtálat alaposan átdörgölünk vele, majd beleöntjük a leszűrt krumplit, a hagymát és a szalonnát, sózzuk – óvatosan, mert a szalonna sós -, borsot őrölünk rá, meghintjük a rozmaringágról lehúzott levelekkel, és két kanál segítségével az egészet összeforgatjuk.
A sajtot félcentis szeletekre vágjuk, és kirakjuk vele a krumpli tetejét, majd 200 fokos sütőbe tolva kb. 15 perc alatt, pirulásig sütjük.
Jó forrón tálaljuk, csemege uborkát, más savanyúságot vagy friss salátát kínáljunk mellé.