Írd be, mit keresel:

Nagyon sajtos sült krumpli a sütőből

A francia ételek nem mindig kifinomultak és elegánsak, bőven találunk igazi rusztikus fogásokat is. Ilyen az úgynevezett tartiflette is, ami a hegyi pásztorok téli étele volt valamikor, mára pedig kihagyhatatlan klasszikus lett a hűvösebb hónapokban. Egy nagyon sajtos sült krumpliról van szó, ami nagyon laktató és tökéletesen átmelegít.

Cookta - 2024.01.09.
Nagyon sajtos sült krumpli a sütőből

Egyfajta rakott krumpli a tartiflette, ami pirított hagymával, füstölt szalonnával és sok sajttal kerül sütőtálba, és jól átsütve, a tetejét megpirítva tálalják. A leggyakrabban használt sajt ennél az ételnél a camembert jellegű reblochon fajta, de ennek hiányában hasonló, bármilyen brie vagy camembert jól működik, az a lényeg, hogy ez igazán jól olvad és karakteresebb ízű, sülés közben lecsordogál a krumplira, ami beszívja az isteni aromákat.

Nagyon egyszerű elkészíteni, igazi télies, laktató, tartalmas fogás, ami garantáltan átmelegít a hűvösebb napokon. Érdemes mellé savanyúságot – savanyú uborkát, gyöngyhagymát vagy ki mit szeret -, esetleg egy jó adag zöldsalátát kínálni, hogy segítsünk a savakkal a gyomornak, de egyébként ízben is nagyon jól illik hozzá valamilyen savanykás kiegészítő.

Tartiflette – francia sajtos sült krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ág rozmaring
  • 30 dkg camembert vagy brie típusú sajt
  • só, bors

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, ha kisebbek, akkor felkarikázzuk, ha nagyobbak félkarikára vágjuk. Sós, forró vízben forrástól számítva 8 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük.

Közben a hagymát meghámozzuk, szálasra vágjuk, és 2 evőkanál olajon egy serpenyőben megfonnyasztjuk, hagyjuk kicsit karamellizálódni, majd félretesszük. A füstölt szalonnát felkockázzuk, és ugyanebben a serpenyőben kicsit kiolvasztjuk, lepirítjuk.

A fokhagymát félbevágjuk, és egy sütőtálat alaposan átdörgölünk vele, majd beleöntjük a leszűrt krumplit, a hagymát és a szalonnát, sózzuk – óvatosan, mert a szalonna sós -, borsot őrölünk rá, meghintjük a rozmaringágról lehúzott levelekkel, és két kanál segítségével az egészet összeforgatjuk.

A sajtot félcentis szeletekre vágjuk, és kirakjuk vele a krumpli tetejét, majd 200 fokos sütőbe tolva kb. 15 perc alatt, pirulásig sütjük.

Jó forrón tálaljuk, csemege uborkát, más savanyúságot vagy friss salátát kínáljunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.