Kevés olyan népszerű és sokoldalú étel van, mint a palacsinta – jöhet bármikor, bármilyen változatban! Akkor is ideális, ha üres a kamra, és akkor is, amikor valami gyors finomságra vágyunk. Ez a sütőben sült változat pedig még olyan előnnyel is bír, hogy nem kell hozzá konyhai rutin, és nem kell mellette sem állni, míg elkészül.
Az amerikaiak kedvence a dutch baby pancake, ez a forró serpenyőben, de sütőben sütött óriás palacsinta. A szélei ropogósra sülnek, a közepe pedig könnyű, lágy, szinte krémes marad. A trükkje pedig csak annyi, hogy az előre jól felforrósított edénybe kell önteni a kikevert palacsintatésztát, ami a hirtelen forróságtól és a belesejében kialakuló gőztől felfúvódik, mókás alakot felvéve.
Mivel villámgyorsan összeállítható, és pihentetni sem kell a masszát, így ráérős reggelire is szuper, de egy tartalmasabb leves után másodiknak is remek, ha pedig elhagyjuk belőle a cukrot, akkor sós változatban is készülhet. Az édes változathoz elég egy kis friss gyümölcs, de persze mehet rá bármi: dzsem, Nutella, kompót, aprított csoki… A sós verziót pedig megszórhatjuk egy kis aprított sonkával, reszelt sajttal, konzervkukoricával vagy koktélparadicsommal, elrontani nem lehet!
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt 220 fokra felmelegítjük, és egy 23-25 centis vasserpenyőt vagy kerámia sütőtálat 10 percre betolunk üresen a sütőbe.
Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval kézi habverővel elkeverjük, majd a lisztet hozzáadva simára keverjük. Hozzáöntjük a tejet, és ezzel is elkeverjük.
A vajat a sütőben lévő forró edénybe dobjuk, és 1 percet még hagyjuk forrósodni, míg a vaj teljesen felolvad, majd nagyon óvatosan kivesszük a serpenyőt, beleöntjük a masszát, és betesszük a sütőbe. 15-17 perc alatt megsütjük, a tészta szépen meg fog emelkedni, a teteje pedig szép aranybarnára sül.
Azon melegében vagy langyosra hűlve tálaljuk, porcukorral meghintve, gyümölccsel megszórva, szeletekre vágva.