A zabpehely az utóbbi években nagyot változtatott sokunk reggelizési szokásain, egészséges alternatívát adva sietősebb és kényelmesebb napokra. A sokrétűen használható gabonát szeretjük krémes kásának és müzlibe téve mindenféle aszalt gyümölccsel, de a kedvenc mégiscsak a ropogós granola.
Bár a granola egyfajta müzli, pelyhek és magvak keveréke, mégis sokkal finomabb, mert nemcsak össze vannak keverve a különféle alapanyagok, hanem meg is van pirítva. Na nem magában, hanem összeforgatva valamilyen édességet és ragacsosságot adó ízesítővel. Ez a leggyakrabban méz vagy almalé – mint ebben a receptben >> -, ezektől illatosra és ropogósra pirulnak a sütőben. Most viszont ananásszal készült, ami mostanában frissen is kapható, és ha elcsábulunk erre a csodásan aromás gyümölcsre, egy keveset érdemes félretenni, és kipróbálni vele a granolát.
Olyan finom, hogy nemcsak reggelire és uzsonnára ideális tejjel vagy joghurttal, gyümölcsökkel, hanem akár pohárkrémbe rétegezve is kipróbálhatjuk desszertnek vagy uzsonnára, sőt magában ropogtatva is nagyon jó nassolnivaló.
Hozzávalók:
Elkészítés: A diót durvára vágjuk, és a mandulával, a zabpehellyel és a magokkal tálba tesszük, hozzáadjuk a fahéjat, összeforgatjuk.
Az ananászt felkockázzuk, a kókuszzsírral és a vízzel késes robotgépbe tesszük, és teljesen pépesre turmixoljuk. Hozzáöntjük a magos keverékhez, és jól összekeverjük, hogy a gyümölcspüréből mindenhova jusson.
Két tepsit sütőpapírral kibélelünk, elterítjük rajtuk a müzlikeveréket, és 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 8 percig sütjük, majd egy spatulával óvatosan átforgatjuk, és még 5-6 percig sütjük, majd a tüzet elzárva és a sütőajtót kissé kinyitva még 10 percet hagyjuk száradni.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd üvegekbe téve tároljuk.