Az almás sütemények megunhatatlanok és mindig biztos sikert aratnak, gyerekkort idéznek, otthonosságot és békebeli hangulatot árasztanak. Most egy rusztikus almatorta készült, amiben bőséges vaníliapudinggal és omlós tésztával sül a savanykás gyümölcs illatosra, isteni ízharmóniában.
A puding sokaknak egyet jelent a zacskós pudingporral, pedig a házi változat elkészítése sem sokkal bonyolultabb vagy hosszadalmasabb, viszont zongorázni lehet a különbséget. Sokkal illatosabb, selymesebb, és csupán tojássárga, cukor, tej és étkezési keményítő kell hozzá. Ezt pedig ízlés szerint ízesíthetjük, attól függően, mihez van épp kedvünk. Most az almához jól passzoló vanília került bele, a végén pedig egy kevés vaj, hogy még krémesebb legyen, és a sütés után is kellemesen rezgős maradjon.
Igazi békebeli, gazdag ízvilágú sütemény, érdemes savanykásabb almával készíteni, hogy kellően ellenpontozza az édes, illatos vaníliakrémet…
Hozzávalók:
A tésztához:
A vaníliakrémhez:
Valamint:
Elkészítés: A tésztához a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a csipet sót és a felkockázott vajat egy tálba tesszük, ujjbeggyel alaposan összemorzsoljuk, amíg nedves homok állagú lesz, majd kivajazott kapcsos tortaformába öntjük, és alaposan lenyomkodjuk úgy, hogy kis pereme is legyen. 170 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt elősütjük.
Közben a vaníliakrémhez 9 dl tejet tűzre rakunk, hozzáadjuk a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét, és magát a vaníliahüvelyt is, valamint a cukor felét, és szép lassan felforraljuk. Közben a tojássárgákat a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a maradék 1 dl tejet és az étkezési keményítőt, simára keverjük, majd folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a forró tejet, a vaníliarudat természetesen kivesszük belőle. Visszatesszük a tűzre, és kevergetve sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, míg teljesen felolvad.
Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és ízlés szerint felkockázzuk vagy szeletekre vágjuk.
A vaníliakrémet az elősütött tésztára öntjük, egyenletesen elosztjuk rajta az almát, finoman belenyomkodjuk, meghintjük vaníliás cukorral, és a sütőbe visszatéve 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.