Azt mondják, levesimádó nép vagyunk, de halból hajlamosak vagyunk csak a magyaros halászlét készíteni. Pedig zöldségesen, fűszeresen is készülhet melengető és illatos, könnyű leves hallal, ami nem mellesleg szuperegészséges, sovány fehérjeforrás.
A tőkehal az egyik legsoványabb hal, hófehér, omlós, nem túl erős ízű és illatú, az ára pedig kimondottan megfizethető, a nagyobb élelmiszerboltok hűtőpultjaiból szerencsére ma már gond nélkül beszerezhetjük, ráadásul nagy előnye, hogy ha előre betárazunk belőle, akkor bármikor előkapható a fagyasztóból, és felolvasztás nélkül is legfeljebb fél óra alatt ízletes, egészséges, fehérjében gazdag fogássá változtatható.
Most egy könnyű, melengető leves készült ezzel a finom hallal, citrommal és egyszerű gyökérzöldségekkel, egy kevés kurkumával és csillagánizzsal, amelyek kellemesen illatossá és különlegessé teszik ezt az alakbarát fogást.
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a pórét felkarikázzuk, a krumplit és a zellert apróra kockázzuk. Egy lábasba 2 evőkanál olívaolajat öntünk, felforrósítjuk, és a zöldségeket pár perc alatt kevergetve átpirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük 1 liter vízzel, hozzámorzsoljuk a leveskockákat, és forrástól számítva 10 percig főzzük.
Közben a fagyos halat kétujjnyi darabokra vágjuk, a leveshez adjuk. Hozzáreszelünk egy kevés citromhéjat, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, és még 10 percet főzzük, majd ízlés szerint kevés citromlevet adunk hozzá.
A levest tányérokba szedjük, és aprított korianderzölddel vagy petrezselyemmel meghintve tálaljuk.