A zöldségfasírt hatalmas találmány, mert egyszerű, kiadós és nagyon finom, ráadásul ebben a formában még azok is szívesen megeszik a zöldséget, akik amúgy nem igazán kedvelik. Nagyon jól variálható, sokféle zöldséggel lehet játszani, és sütőben, csak egészen kevés olajjal is megsüthető.
Most sárgarépából és édesburgonyából készült a zöldségfasírt, az édeskés zöldségeket egy kis sós feta sajt ellenpontozza. Nagyon finom magában is, egy kis citrommal megcsepegtetve, joghurtba mártogatva, de főételként salátával vagy főzelék feltétjeként is jól működik.
Gyorsan és egyszerűen összeállítható, de nagyon jót tesz neki, ha a zöldségeket egy kicsit besózzuk, és megvárjuk, míg levet ereszt, majd alaposan kinyomkodjuk, így sokkal jobb lesz a fasírtok állaga, ezt a kis időt ne spóroljuk el…
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, kisebb lyukú sajtreszelőn lereszeljük, megsózzuk, és szűrőbe téve 30 percet állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
A tojásokat egy másik tálba felütjük, elhabarjuk, hozzáadjuk a lisztet, a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet, borsot őrölünk hozzá, simára keverjük, és a kinyomkodott zöldségekhez öntjük. Hozzámorzsoljuk a fetát, összedolgozzuk, és olajos kézzel fasírtokat formázunk a masszából, így jó ropogósra sülnek majd, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és 15 percet sütjük, majd megforgatjuk a pogácsákat, és a még 10 percre visszatoljuk, amíg szép aranybarnára sütjük.
Ízlés szerint salátával, joghurttal tálaljuk, citromlével kicsit megcsepegtetve.