A török gyorséttermek és a hummuszbárok kínálatának állandó darabja a falafel, amiből - valljuk meg - létezik pocsék, fojtósan száraz és jellegtelen, mintha csak fűrészporból lenne, és persze istenien ropogós és fűszeres fajta is. Nyilván, ez utóbbira szavazunk, és ha biztosra akarunk menni, akkor otthon készítjük - egyszerűen és könnyen, sok fűszerrel és mindenféle maggal gazdagítva.
A ropogós kis vegán fasírtgolyó szendvicsben, salátával, mártogatóssal vagy akár főzelék feltétjeként is nagyon jól működik, sőt a kész golyókat le is fagyaszthatjuk, akár nyersen, akár sütve, pár perc alatt felfrissíthetőek a sütőben, vagy egy kis plusz sütési időt rászámolva frissen is megsüthetőek. A legjobb dolog pedig, hogy nem is kell olajban sütni, elég, ha csak olajos kézzel formázzuk a golyókat, majd egyszer átkenjük őket sülés közben – így jó ropogósak lesznek, de nem vesznek fel felesleges zsiradékot.
Mivel a csicseriborsó önmagában ugyancsak semleges ízű, ezért mindenképpen érdemes jó sok fűszert használni hozzá. Mivel tojás nem kell hozzá, az összetartó funkciót a szezámkrém és az olaj adja,de ha túl száraznak érezzük a masszát, nyugodtan adhatunk hozzá bátran – de apránként! – a csicseriborsó levéből, hogy kellően összeálljon, és könnyen formázható legyen a massza.
Hozzávalók:
Elkészítés: A fűszereket egy késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük. Hozzáadjuk a napraforgómagot, és apróra daráljuk. A csicseriborsót leszűrjük, a levét félretesszük, a csicserit a robotgépbe tesszük, Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tahinit, a citromlevet és az olívaolajat, és addig pépesítjük, míg homogén masszát kapunk, ha szükséges, egy kis félretett levet adunk hozzá.
Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a szezám- és chiamagot, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, még néhány kanálnyi levet adunk hozzá, és alaposan összedolgozzuk.
A masszából olajos kézzel diónyi golyókat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és egyszer megforgatva, olajos ecsettel lekenve 30 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.
Ízlés szerint salátával, mártogatóssal vagy pitába töltve fogyasztjuk.