A svédek imádnak enni és együtt lenni, legyen az családi, baráti vagy munkahelyi körben. Szinte kötelező náluk az uzsonna és a kávészünet, ami remek alkalom arra, hogy közösen kávézzanak és sütizzenek. Mértékkel, de mindig finomat. Az egyik legnépszerűbb sütijük, az ostkaka pedig gyakori szereplője ezeknek a közös uzsonnáknak.
A számunkra kissé fura nevű édesség szó szerint sajtos süteményt jelent (ost – sajt, kaka – keksz, sütemény), de valójában egyfajta túrófelfújtról van szó, ami langyosan a legfinomabb. Nagyon friss sajtból, vagyis a beoltott tej leszűrésekor kinyert túróból készül, és őrölt mandula teszi különlegessé. Nagyon krémes és könnyű finomság, akkor tökéletes, ha szép aranybarnára sül, és remegős az állaga. Úgy tartják, ha túl forró fogyasztáskor, akkor nem jön ki minden íze a sütinek, hidegen pedig túl kemény az állaga – langyosan viszont pont jó!
Hagyományosan tejszínhabbal tálalják, télen lekvárt vagy gyümölcsragut, áfonyaszószt kínálnak hozzá, de nyáron friss eper a kötelező kísérője, amit vékonyan felszeletelnek, és kevés porcukorral és csipetnyi őrölt feketeborssal(!) hagynak picit állni, ami így nagyon izgalmasan fűszeres lesz, majd ezzel koronázzák a remegős, langyos túrós desszertet.
Mindenképpen érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű és finom, ráadásul az alábbi recept rizsliszttel készül, így gluténmentes étrendbe is bátran beilleszthető.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel jó habosra felverjük. Hozzáadjuk a darált mandulát, a rizslisztet és a tejszínt, ezekkel is tovább verjük 1-2 percet, majd a túrót is hozzáadjuk kanalanként.
Kivajazott sütőtálba öntjük, és 175 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett kb. 1 óra alatt megsütjük, ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliát terítünk rá.
A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd langyosan szeleteljük és tálaljuk, kis tejszínhabot, lekvárt, esetleg gyümölcsragut kínálhatunk hozzá.