A pita szó hallatán feltehetően mindenkinek a laposkenyér jut eszébe először, ami egy kicsit becsapós, hiszen a pita valójában pitét, lepényt is jelent, ami lehet édes és sós is. Most egy nagyon egyszerű, de isteni fetás változatot mutatunk, a tiropitát.
A görögök nagyon kedvelik a rétestésztát, amit gyakran rétegeznek tepsibe mindenféle töltelékkel, vagy egyszemélyes kis falatkáknak töltenek meg sajtos, spenótos vagy húsos töltelékkel. A tiropitába egy tojásos-fetás krém kerül, gyakran reggelire vagy napközbeni snackként, előételként fogyasztják, de egy jó adag salátával könnyű vacsorának is tökéletes.
Az alábbi receptben aprított snidling kerül a töltelékbe, de a helyiek gyakran fűszerezik mentával vagy oregánóval, ezekkel is nagyon finom, érdemes variálni.
Hozzávalók:
Elkészítés: A fetát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, a tojásokat, borsot őrölünk hozzá, majd egy villával összetörjük és átkeverjük, a finomra vágott snidlinget is hozzáadjuk, elkeverjük.
A réteslapokat 5 centi széles csíkokra vágjuk, olvasztott vajjal lekenjük, egyik végükre evőkanálnyi sajtkrémet teszünk, és háromszögben behajtjuk, majd cikkcakkban végighajtogatjuk a tésztán, így háromszög alakú batyukat kapunk.
A csomagokat sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, olvasztott vajjal lekenjük, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Azon melegében tálaljuk, friss zöldsalátával vagy akár görög salátával tálalva.