A krémsajt az egyik legjobb dolog a világon, ahogy a vele készülő sajttorta is, és erről bizony nehéz lemondani, ha valaki a vegán étrendet választja - akár az egészsége, akár a bolygó, akár az állatok kizsákmányolása miatt. Vegán sajtkrémet és belőle sajttortát készíteni viszont nem is annyira bonyolult, mint elsőre gondolnánk - mutatjuk is!
Sajttorta sajt nélkül lehetetlen kihívásnak tűnik, de nem az! Növényi joghurtból házilag előállítható krémes csoda, csak egy patikában megvásárolható gézlap kell hozzá, valamint egy szűrő, egy tál és 24 óra. A gézlappal kébéleljük a szűrőt, beleöntjük a joghurtot, egy tálra tesszük, és a hűtőben hagyjuk kicsöpögni. 24 óra alatt tökéletes lesz az állaga, csak átkeverjük, és édes vagy sós ételekhez is használhatjuk.
A joghurtból a krémsajt kb. a súly felét elveszti, így érdemes 2 nagy pohár (2×500 g) növényi joghurtot használni – nagyon finom, lágy és kényeztető, és aki nem barátja az Oreónak, más keksszel is elkészítheti!
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
A krémsajtos töltelékhez:
Elkészítés: A kekszes alaphoz a kókuszzsírt felolvasztjuk, a kekszet összetördeljük, 1/3 részét félretesszük, a többit késes robotgépben finomra őröljük. A kekszmorzsát a kókuszolajjal összekeverjük, és egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába öntjük, ujjbeggyel vagy egy pohár talpával lenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a „krémsajtos” réteget elkészítjük.
Egy keverőtálba öntjük a joghurtot, az étkezési keményítőt, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, a cukrot és egy csipet sót, összekeverjük. A vegán krémsajtot keverőtálba tesszük, és elektromos robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtos keveréket, és még 1,5 percig keverjük, végül beleforgatjuk a félretett kekszdarabkákat.
A kekszes alapra öntjük, elsimítjuk, és 160 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 1 órát sütjük, majd kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőbe téve legalább 12 órát hagyjuk dermedni, hogy tökéletes állagát elnyerje. Ez a legnehezebb, de érdemes kivárni!