Nagyon egyszerű és kiadós az Andalúziából származó bunuelos de bacalhao, vagyis tőkehalas falatkák, ami tipikus tapas-fogás, amolyan előételnek beillő finom falatka, amit mártogatóssal szoktak fogyasztani, de tökéletes akár főételnek is, például salátával tálalva.
Kevesen tudják, de a spanyolok védjegyévé vált tapas eredetileg a legdélibb, mediterrán tartományból, Andalúziából származik, ahol hatalmas kultusza van a különféle színes falatkáknak, amit egy-egy pohár bor vagy sangria mellé falatoznak előételként. Az egyik ilyen a hófehér húsú tőkehallal és főtt krumplival készülő bundás finomság, ami kis pogácsa vagy golyó formában is nagyon népszerű, és leggyakrabban fokhagymás majonézbe mártogatva fogyasztják.
Az eredeti andalúz recept fele sózott és kiáztatott, fele friss tőkehallal készül, ettől kicsit intenzívebben halas az íze, de készülhet simán friss, illetve nálunk inkább fagyasztott és kiengedett tőkehalból is – nálunk ez a legegyszerűbben beszerezhető, és ezzel is nagyon finom, főleg frissen sülve, amikor jó ropogós a bundája!
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük, tálba tesszük. A tőkehalat felkockázzuk, és egy késes robotgépben pépesre mixeljük, majd a hagymához adjuk az összetört főtt krumplival és a tojással együtt, hozzáreszeljük fél citrom héját, hozzáfacsarjuk a levét, sózzuk, borsozzuk, és az egészet alaposan összedolgozzuk.
A bundához a tojásokat felütjük, sózzuk, hozzáadjuk a lisztet, a kurkumát és a csipet sütőport, valamint a snidlinget, simára keverjük. Egy serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk, a halas-krumplis masszából kisebb pogácsákat formázunk, megforgatjuk a tojásos masszában, az olajba tesszük, és oldalanként 3-4 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Azonnal tálaljuk valamilyen mártogatóssal magában vagy salátával főételnek.