Gyerekeim egyik kedvenc rajzfilmhőse Garfield - na jó, az enyém is... :) Az ő kedvenc étele a négysajtos lasagne, mint mondja, élete célja pedig a legjobb receptet megtalálni.
Annyit rágták már a gyerekek a fülemet, hogy ők is ilyen lasagnét akarnak enni, hogy gondoltam, rajtam ne múljon… Sőt, erőt vettem magamon, és még a tésztát is én nyújtottam, ami úgy húsz perccel megtoldotta az elkészítés idejét.
Viszont nem nagy dolog, és legalább hanyatt esik mindenki, hogy te mekkora király vagy. Zolika is elámulva mondta, hogy ő nem tudta, hogy ez a lasagne ekkora munka… 🙂
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
A besamelhez:
Valamint:
Elkészítés: A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojással és 1 evőkanál vízzel, frissentartó fóliába csavarva hűtőbe tesszük, amíg a többivel elkészülünk.
A tejből 5 dl-t felforrósítunk. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, majd félrehúzva simára keverjük a hideg tejjel. Felöntjük a forróval, sózzuk, borsozzuk, és állandóan kevergetve a tűzre visszatéve besűrítjük, belereszeljük a szerecsendiót. Még maradjon azért folyós, különben nehéz lesz vele dolgozni, a són, ha kell, még igazítsunk.
A szalonnát 1,5 cm-esre kockázzuk, egy serpenyőben zsírját kiolvasztjuk, leszűrjük.
A tésztát tésztagéppel, állandó lisztezés mellett kinyújtjuk. Nekem 9 fokozatú, abból az 5-ös fokozatig vékonyítottam csak, nem kell, hogy hajszálvékony legyen. Ha nincs gép, lisztezett deszkán kb. 2 mm-esre nyújtjuk, 15 cm széles és tepsi hosszúságú csíkokat vágjunk belőle.
A kész tésztát liszttel megszórva tálcára tesszük, amíg elpakolunk és mindent a kezünk ügyébe készítünk. A camembert-t amilyen vékonyra csak tudjuk, felszeleteljük, a többit lereszeljük.
Egy 20×25-ös jénai tál alján elkenünk pár kanál besamelt, kirakjuk egy sor tésztával. Rá jöhet megint besamel, a szalonna harmada, majd az egyik fajta sajt (ha lehet, a parmezán a tetejére kerüljön). Ezt így folytatjuk, míg el nem fogy a tészta, a tetejére már ne jusson szalonna, csak szósz és a parmezán.
180 fokos sütőbe toljuk, míg a tetején kicsit megbarnul a sajt, kb. fél óra, vagy kicsit több (sütőfüggő).