A zabkása az egyik legpraktikusabb reggeli, egyszerű, olcsó, finom és egészséges is, de nem árt időnként kicsit csavarni rajta, hogy ne váljon unalmassá. Ez a változat nem főzéssel, hanem pihentetéssel készül, nagyon krémes, és egy kis friss málnadzsemmel tálalva egyszerűen mennyei.
Az úgynevezett „overnight porridge” vagyis az egyéjszakás zabkása angolszász találmány, hihetetlenül egyszerű, hiszen csak össze kell keverni egy befőttesüvegben a zabpelyhet némi folyadékkal, és egy éjszakát pihenni hagyni, hogy a gabona felpuhuljon, megduzzadjon, és így főzés nélkül is puha és krémes lesz. A legfinomabb, ha nemcsak tejet, de joghurtot is adunk hozzá ezek lehetnek növényi alapúak is -, így nagyon finom selymes állagot kapunk.
Most friss málnadzsem is készült hozzá fagyasztott málnával és chiamaggal, ami azonnal, forrón tálalva a hideg zabkásával nagyon izgalmas kontrasztot ad, istenien feldobja ezt az egészséges reggelit, és tényleg pár perc alatt elkészül.
Hozzávalók személyenként:
A tetejére:
Elkészítés: A zabkásához a zabpelyhet egy kisebb befőttesüvegbe tesszük, hozzáadjuk a tejet, a joghurtot, a vaníliát és az édesítőt, összekeverjük, és szobahőmérsékleten legalább 2 órát, de inkább egy egész éjszakát puhulni, duzzadni hagyjuk.
Fogyasztás előtt a fagyasztott málnát egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk az édesítőt, és tűzre téve 3-4 percet főzzük, közben összetördeljük, hozzáadjuk a chiát, átkeverjük, és 5 percet pihenni hagyjuk, hogy kissé besűrítse.
Egy tálja aljába néhány kanál friss dzsemet teszünk, ráöntjük az átkevert zabkását, majd a maradék málnadzsemet ráöntjük, ízlés szerint megszórjuk még gyümölccsel, magokkal…