Írd be, mit keresel:

Gyömbérkeksz, az ellenállhatatlan illatos aprósüti

Illatos, mézes, nagyon fűszeres, roppanós és omlós finomság a gyömbérkeksz, ami tökéletes nemcsak sütinek, de valóságos arometerápia már a készítése is. Hűvös napokon a legjobb falatka egy bögre forró tea mellé, jól zárható dobozba téve pedig hosszan friss marad.

Cookta - 2024.01.25.
Gyömbérkeksz, az ellenállhatatlan illatos aprósüti

Igazi fűszervarázs ez az omlós vajas keksz, amibe szárított és friss gyömbér is kerül, sőt fahéj és szegfűszeg, és meglepő módon őrölt feketebors is, amitől senki ne rettenjen meg: nagyon izgalmassá, melegítő hatásúvá teszi a tésztát, nem lehet kiérezni, csak akkor, ha tudjuk, hogy az is van benne.

A tészta elsőre puhának tűnhet, ezért mindenképpen érdemes a hűtőben pihentetni, mert omlósabb is lesz pihentetés után. Sütés közben elterülnek a kekszek, a felületük pedig picit megrepedezik. Előfordulhat, hogy a sütés végén még kicsit puhának tűnik a süti, de hűlés közben még szikkad, és ilyenkor nyeri el tökéletes állagát.

Gyömbérkeksz

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 17 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • csipetnyi őrölt feketebors
  • 15 dkg cukor
  • 4 evőkanál méz
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 tojás + 1 tojássárga

Elkészítés: A lisztet a szódabikarbónával és egy csipet sóval egy tálba kimérjük, összekeverjük. Egy másik tálba tesszük az olvasztott vajat, az őrölt gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és az őrölt borsot, elkeverjük, majd a cukrot és a mézet is hozzáadjuk, kézi habverővel simára keverjük, a tojást és a tojássárgát is hozzáadjuk, hozzáreszeljük a friss, meghámozott gyömbért, átkeverjük, végül hozzáadjuk a lisztes keveréket, és fakanállal vagy egy spatulával összekeverjük. A tálat frissen tartó fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.

A pihentetett tésztából diónyi golyókat formázunk, és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk egymástól távolabb, mert sütés közben elterülnek, majd 170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 12-15 perc alatt megsütjük, a sütőből kivéve a tepsit hagyjuk kihűlni és kicsit keményedni az elsőre még puhának tűnő aprósütiket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.