Illatos, mézes, nagyon fűszeres, roppanós és omlós finomság a gyömbérkeksz, ami tökéletes nemcsak sütinek, de valóságos arometerápia már a készítése is. Hűvös napokon a legjobb falatka egy bögre forró tea mellé, jól zárható dobozba téve pedig hosszan friss marad.
Igazi fűszervarázs ez az omlós vajas keksz, amibe szárított és friss gyömbér is kerül, sőt fahéj és szegfűszeg, és meglepő módon őrölt feketebors is, amitől senki ne rettenjen meg: nagyon izgalmassá, melegítő hatásúvá teszi a tésztát, nem lehet kiérezni, csak akkor, ha tudjuk, hogy az is van benne.
A tészta elsőre puhának tűnhet, ezért mindenképpen érdemes a hűtőben pihentetni, mert omlósabb is lesz pihentetés után. Sütés közben elterülnek a kekszek, a felületük pedig picit megrepedezik. Előfordulhat, hogy a sütés végén még kicsit puhának tűnik a süti, de hűlés közben még szikkad, és ilyenkor nyeri el tökéletes állagát.
Gyömbérkeksz
Hozzávalók:
Elkészítés: A lisztet a szódabikarbónával és egy csipet sóval egy tálba kimérjük, összekeverjük. Egy másik tálba tesszük az olvasztott vajat, az őrölt gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és az őrölt borsot, elkeverjük, majd a cukrot és a mézet is hozzáadjuk, kézi habverővel simára keverjük, a tojást és a tojássárgát is hozzáadjuk, hozzáreszeljük a friss, meghámozott gyömbért, átkeverjük, végül hozzáadjuk a lisztes keveréket, és fakanállal vagy egy spatulával összekeverjük. A tálat frissen tartó fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.
A pihentetett tésztából diónyi golyókat formázunk, és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk egymástól távolabb, mert sütés közben elterülnek, majd 170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 12-15 perc alatt megsütjük, a sütőből kivéve a tepsit hagyjuk kihűlni és kicsit keményedni az elsőre még puhának tűnő aprósütiket.