Vannak napok, amikor egyszerűen nincs idő a főzőcskézésre, de ilyenkor is megérdemlünk a nap végén hazatérve egy laktató, tartalmas, de egészséges fogást, ami mellett megbeszéljük a nap történéseit. Aki a pizzarendélést vagy valamilyen fagyasztóból előkapott bolti készételt választaná, annak inkább mutatunk 8 kedvenc és jól bevált receptet, amit 30 perc alatt simán elkészíthetünk.
A félreértés elkerülése végett: a pizza a világ egyik legjobb étele, de rendelve már többnyire félig kihűlt, a dobozban kicsit be is puhul a kiszállítás alatt… A fagyasztott készételeknél viszont az a tapasztalat, hogy drágák, és ritkán annyira étvágygerjesztőek a tányéron, mint a csomagoláson látható csábító fotó. Ezzel szemben a fagyasztott zöldségek, halak, húsok, gyümölcsök jó szolgálatot tehetnek – ezekben nincs semmilyen adalék, és megkönnyítik a konyhai munkát, ahogy egyes konzervek is, mint amilyen a bab, a kukorica vagy például a csicseriborsó.
No de vissza a gyors vacsorához… Ahhoz, hogy hirtelen 30 perc alatt varázsolni tudjunk, nem árt egy közepesen felszerelt háztartás az alapélelmiszerekkel, némi fűszerrel, egy praktikus konyhai robotgéppel, de a legfontosabb talán az ötlet, vagyis a recept, ebben próbálunk meg most segíteni kedvenceinkkel.
1. Wokban sült zöldséges csirke >>
Sovány csirkemell, sok zöldség, ami lehet friss vagy fagyasztott is, mind összesütve pár illatos fűszerrel. Az ázsiai szuperedény, a wok, gömbölyded formájának köszönhetően nagyon magas hőfokra bír felforrósodni, így villámgyorsan elkészül benne minden, még akkor is, ha az alapanyagokat egyenként sütjük, majd pár perc alatt összepároljuk.
2. Gyors bolognai szuperszaftosan >>
A tésztaételek általában toplistásak a gyors és a kedvenc kategóriában. Ha kicsit gazdagabb, fűszeres, húsos mártással készítenénk, akkor is beleférhet a 30 perces időlimitbe még a bolognai is!
A klasszikus darált hús helyett csirkemellfilé, az áztatott zsemle helyett zabpehely, a serpenyő helyett sütőben sül. Jót tesz neki, ha egy kicsit pihen a massza sütés előtt, de sürgős esetben azonnal is süthetjük. 🙂
Az egyik leggyorsabban elkészülő húsféle a szárnyasmáj, ráadásul baráti az ára, sok vasat és B-vitamint tartalmaz. A csirke, a pulyka és a kacsa mája is percek alatt elkészül, isteni krémesre sül egy kis hagymával, sőt túlsütni nem szabad!
Fűszeres bunda, roppanósra sült zöldségek – és nem is kell panírozni, ha sűrű, fűszeres palacsintatésztába mártjuk a zöldségeket. Lehet karfiol, brokkoli, de akár cukkini, édesburgonya, sütőtök is az alany, akár többfélét is süthetünk egyszerre. Mártogatóssal, salátával tökéletes vega alternatíva!
A házi serpenyős gyros minden előkészülettel és sütéssel együtt is 10 perc alatt megvan – lehet, hogy ez elsőre hihetetlennek hangzik, pedig a húsnak elég 3-4 perc sütés jó forró serpenyőben, sőt több tilos is, mert a hús kiszárad, és a pác elkészítése sem több, mint 2-3 perc. Jót tesz, ha a hús kicsit pácolódik, de addig a többi alapanyagot, pitát, salátát előkészíthetjük…
Kívül ropogós, belül omlós, és sósan is nagyon finom, egyszerűbb és gyorsabb alternatívája a lángosnak, sajttal és sonkával, tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva, egy salátával tálalva senki nem tud ellenállni neki, ráadásul 5 perc az összeállítása, a sütés pedig akár történhet közösen, az asztalnál is. 🙂
A mexikóiak melegszendvicse egy zseniális találmány: tortillalap sajttal és szinte bármivel megtöltve, félbehajtva, serpenyőben átsütve. Maradékmentésre és expressz vacsorára is szuper, alap és kicsit komplexebb változatban is, egy nagy adag salátával.