Írd be, mit keresel:

Immunerősítés okosan, nem csak influenzaszezonban

A hűvös, fénytelen, fertőzéses, influenzavészes téli időszakban érdemes fokozottan odafigyelni az immunrendszer erősítésére, melynek hatékony működését nagymértékben befolyásolja a táplálkozás is. Ha az immunrendszerünk nem kap elég tápanyagot, amiből építkezhet, akkor sokkal hamarabb megbetegszünk – erre figyelmeztet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem dietetikusa.

Cookta - 2024.01.30.
Immunerősítés okosan, nem csak influenzaszezonban

A naponta ötszöri vegyes, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étkezéssel egyenletesen látjuk el szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal, azaz fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitonutriensekkel. Nem mindegy azonban, mit és mikor eszünk, sőt még az sem, hogy ez utóbbiakból milyen színűt választunk – mondja a dietetikus.

Ideális esetben naponta 60-80 dkg gyümölcsöt, zöldséget kellene elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmérések szerint azonban ennek a mennyiségnek kevesebb, mint felét esszük meg, ami Veresné Dr. Bálint Márta szerint nagyon kevés.

Ha tehetjük, válasszuk vegyszermentesen termesztett zöldséget, gyümölcsöt, vagy igyekezzünk ne mindig ugyanarról a helyről vásárolni, hogy az esetlegesen a termékben lévő idegen anyagok (xenobiotikumok) minél kisebb mennyiségben kerüljenek szervezetünkbe – ezzel is támogathatjuk az immunrendszerünket. Válasszuk az ép, sérülésmentes termékeket, mert ezeknek a vitamintartalma jelentősebb, mint a sérülteké. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a gyümölcsöt, zöldséget vásárlás után lehetőleg minél gyorsabban használjuk fel, mert egyesek veszítenek vitaminjaikból – figyelmeztet a szakember.

Ha naponta kétszer nyersen is fogyasztunk belőlük, például a reggeli szendvicshez zöldpaprikát, tízóraira almát, kivit, vagy az ebédhez friss salátát, szintén sokat teszünk a megfelelő C-vitamin ellátásunkért. Hiszen ez az immunrendszer működéséhez fontos vitamin nem csak a tárolás idejére érzékeny, hanem hőre, a levegő oxigénjével érintkezve is könnyen bomlik. Figyeljünk ezért arra, hogy csak a lehető legrövidebb ideig főzzük, a keleti konyha szokása szerint roppanósra hagyva pároljuk vagy hirtelen süssük a zöldségeket.  A nátha, influenza megelőzéséhez használjuk ki azt is, hogy ilyenkor sokféle C-vitaminban gazdag déli gyümölcs (pl. citrom, narancs, mandarin, pomelo, grapefruit, kivi) is elérhető, de ne feledkezzünk meg a savanyú káposztáról sem, ami savanyúságként fogyasztva, nyersen is kiváló.

A dietetikus azt tanácsolja, hogy válasszuk gyakran az idényzöldségeket, -gyümölcsöket is, amik amellett, hogy pénztárcakímélőek, sokkal hamarabb jutnak az asztalunkra, így friss, jó minőségű terméket fogyaszthatunk. Figyeljünk arra, hogy minél színesebb egy zöldség (pl. padlizsán, sütőtök, brokkoli, lilakáposzta) vagy gyümölcs (pl. vörös szőlő, szilva, kökény) annál több benne a színét adó fitonutriens (pl. többféle polifenol). Ezek olyan antioxidáns anyagok, melyek hozzájárulnak a (pl. túl zsíros táplálkozás vagy stressz miatt) túlzott mértékben képződő szabadgyökök semlegesítéséhez, ezzel többek között az immunrendszer normális működéséhez.

Forrás: Semmelweis Médiasarok

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.