A csiperke remek alapanyag, egész évben kapható, kalóriaszegény és fehérjében gazdag, és nagyon változatosan készíthető. Most egy nagyon kellemes, telt ízű, aromás és alakbarát krémleves kerekedett belőle, ami hűvös napokon különösen jól jöhet.
A gombaleves és a gombakrémleves két külön kategória, és bár mindkettő isteni a maga nemében, a hűvösebb napokon a selymes, pépesített változata esik jobban, kényeztetőbb, kuckósabb, laktatóbb. Sokféle módon fűszerezhető, lehet magyarosabb vagy mediterránabb ízvilággal, de akár curryvel ázsiai hangulatúra alakítani, így akár gyakran készítve sem válik unalmassá.
Most egy kis fehérborral és kakukkfűvel készült, kellemesen illatos, és annak ellenére, hogy tejszín is került bele, kimondottan alakbarát, mivel a tejszín nagy részét tej pótolja, és így is nagyon lágy, kellemesen krémes lesz a végeredmény. Mivel mindenki más sűrűséggel szereti a krémleveseket, a végén érdemes ízlés szerint még hígítani, vagy éppen sűrűre hagyni…
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra kockázzuk. A gombák szárvégeit levágjuk, folyó víz alatt leöblítjük, majd nagyjából felszeleteljük.
Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, megfuttatjuk, majd a fokhagymát, a gombát és a kakukkfüvet is hozzáadjuk, 4-5 percet kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a fehérbort, 2-3 perc múlva felöntjük 5 dl vízzel és a tejjel, hozzámorzsoljuk a leveskockákat, és forrástól számítva takarékon 20 percet főzzük.
A tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt, és botmixerrel addig pépesítjük, amíg kellően krémes lesz. Felöntjük 3-5 dl vízzel, attól függően, mennyire sűrűn vagy hígan szeretjük, megkóstoljuk, sózzuk és borsozzuk, és a tűzre visszatéve egyet forralunk rajta.
Tálaláskor pirított kenyérkockát és tejszínt kínálhatunk hozzá, de füstölt sajttal meghintve is nagyon finom.