A fánk a farsangi időszak szinte kötelező kelléke, amit legalább egyszer érdemes klasszikusan, könnyű kelt tésztával megsütni. Nem olyan bonyolult, mint amilyen a híre, mutatunk is egy egyszerű, dagasztás nélküli, könnyű és puha fánkreceptet.
A fánkfélék sütésétől sokan tartanak, pedig igazából csak türelem szükséges hozzá. A tészta igazán egyszerűen összeállítható, az alábbi recepttel még dagasztani sem kell, viszont a kelesztéshez szükséges némi türelem, és ezzel nem is érdemes spórolni, mert ez a könnyű és puha, lukacsos tésztájú fánk titka.
A másik félelem a fánkokkal kapcsolatban, hogy megszívják magukat olajjal. Ez is könnyen elkerülhető, ha kellően forró olajba tesszük bele a fánkokat, ezt pedig úgy ellenőrizhetjük, ha lecsippentünk a tésztából egy keveset, és ezt bedobjuk az olajba: ha rögtön sülni kezd, és pezseg az olaj a tészta körül, akkor jó, mehetnek bele a fánkok, így nem szívják meg magukat, hanem rögtön kéreg sül rájuk.
Hozzávalók:
Elkészítés: A kézmeleg tejet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, elkeverjük, és 10 percet pihentetjük, hogy az élesztő feléledjen. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vanília-kivonatot és az olvasztott, de nem forró vajat, hozzáreszeljük a narancs héját, kézi habverővel elkeverjük, majd hozzáöntjük a sóval elkevert liszt felét, és ezzel is simára keverjük. Végül hozzáadjuk a maradék lisztet, és egy fakanállal addig keverjük, amíg a tészta az összes lisztet felveszi. Ragacsos, lágy tésztát kapunk, amit a tálban hagyva tiszta konyharuhával letakarunk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre öntjük, kicsit átdolgozzuk, majd 1 centi vékonyra nyújtjuk, és 8-10 centis köröket szaggatunk belőle, majd a közepüket egy kis kiszúróformával – vagy egy egyszerű kupakkal – kiszúrjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, ugyanígy kiszaggatjuk. Kevés liszttel meghintjük a fánkokat, konyharuhával letakarjuk, és még fél órát kelesztjük.
Egy nagyobb lábasban vagy mélyebb serpenyőben kb. 5 centi olajat forrósítunk, és a fánkokat szép pirosra sütjük – oldalanként 2-3 perc alatt, közben megforgatva, majd szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Azon melegében tálaljuk porcukorral meghintve, kínálhatunk hozzá lekvárt, csokiöntetet, vagy készíthetünk hozzá cukormázat is…