Írd be, mit keresel:

Egy bazi jó görög: fetás-olívás csavart zsemle

A mediterrán ízek mindig egy kis napfényt és nyarat csalnak a napjainkba, aminek bolondság is lenne ellenállni, nem is beszélve arról az életszeretetről, amit ezek a napfényben fürdő népek minden fogásukban tökélyre fejlesztenek.

Cookta - 2024.02.01.
Egy bazi jó görög: fetás-olívás csavart zsemle

Ha szeretnénk egy kis napfényt csalni a szürke téli napokba, nem árt egy kis mediterrán ízvilágot csábítani a konyhába: pár görög alapanyaggal felvidíthatunk mindent, még egy egyszerű kelt tésztát is: kevés oregánó, aprított olívabogyó és egy kis morzsolt feta – vagy krémfehér sajt – hozzáadásával is isteni finomság készíthető.

Magában egy pohár bor mellé társaságban, salátával főételnek is isteni finom, frissen az igazi – az alaptésztát pedig pizzához is tökéletesen jól használhatjuk.

Fetás-olívás csavart zsemle

Hozzávalók:

  • 1 csomag porélesztő
  • 3 dl meleg víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl víz
  • 1 teáskanál só
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 10 dkg feta sajt
  • 10 dkg olajbogyó
  • 1 tojássárga
  • (fekete) szezámmag a tetejére

Elkészítés: Az élesztőt és a cukrot egy keverőtálba tesszük, felöntjük kézmeleg vízzel, elkeverjük, és 10 percre félretesszük, amíg beindul az élesztő. Közben a lisztet, az oregánót és a sót egy másik tálban összekeverjük, majd az élesztős vízhez adjuk, és elektromos robotgép dagasztó karjával 5-6 perc alatt bedagasztjuk, majd az olívaolajat és a sót is hozzáadva még 1 percet dolgoztatjuk a gépet.

Ezután konyharuhával letakarva langyos helyen 1 órát kelesztjük.

A tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk kézzel, majd sodrófával 10 részre osztjuk, egyesével kinyújtjuk, megszórjuk morzsolt fetával és finomra vágott olívabogyóval, feltekerjük, kicsit megcsavarjuk, majd a két véget összeillesztve koszorúvá formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és konyharuhával letakarva még 30 percet hagyjuk kelni langyos helyen.

Ezután lekenjük 1 tojássárga és 2 evőkanál víz keverékével, meghintjük kevés fekete szezámmaggal – sima szezámmag, de akár kömény, római kömény, durvább só, reszelt sajt is lehet -, és 180 fokos sütőbe tolva 20-25 perc alatt szép pirosra, mosolygósra sütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.