A bohém csemege egy méltatlanul mellőzött, szinte elfeledett cukrászati klasszikus, ami az utóbbi időkben szinte teljesen kikopott nemcsak a cukrászdák kínálatából, de az emlékeinkből is. Pedig nagyon csokis, mogyorókrémes, érdemes újra felfedezni!
Pillekönnyű, nagyon habos, csupa csoki finomság a bohém csemege, eredetileg három kakaós-diós réteg közé töltik a mogyorópralinével dúsított párizsi csokikrémet, majd az egészet bevonják még csokoládéval. A csemege névre éppen ezzel szolgál rá, hiszen szaknyelven így hívják azokat a tartósabb cukrászkészítményeket, amelyeket csokoládéval vonnak be. A csokoládé pedig nemcsak finom, de jól konzervál is, kiszen a levegőtől elzárja az érzékenyebb krémet, a kiszáradástól pedig a piskótát.
Mivel otthon kicsi az esélye, hogy tönkremenjen vagy kiszáradjon ez a brutálisan finom csokis süti, most elmaradt a csokis bevonat, helyette a teteje lett egy kicsit kócos és tortadarával pöttyözött, hogy a bohémsége mégis megmaradjon. Az ízeiben viszont nem csalatkozhatunk: nagyon finom, és egyszerűsége okán pedig cukrászati ismereteket sem igényel ez a változat.
Hozzávalók:
A piskótához:
A krémhez:
Valamint:
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket habbá verjül. A sárgákhoz adjuk a porcukrot, jó habosra, krémesre, levegősre verjük. Hozzászitáljuk a kakaóport és a lisztet, összekeverjük, majd több részletben beleforgatjuk a tojáshabot, végül pedig a darált diót.
Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe simítjuk, és légkeverés mellett 180 fokon kb. 18-20 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve a papír segítségével kiemeljük, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A krémhez a csokoládét összetördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a mogyorókrémet és a tejszínt is, simára keverjük, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd a hűtőben még legalább 1 órát pihentetjük, hogy kellően lehűljön.
A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, és hosszában ízlés szerint 2 vagy 3 csíkra vágjuk. A csokoládékrémet elektromos robotgéppel habosra felverjük, és elosztjuk a piskótacsíkok tetején vastagon, villával kócosra borzoljuk, az oldalát is vékonyan bevonjuk a krémmel, és a tortadarával meghintve szeletelve tálaljuk.