Írd be, mit keresel:

Chimichurri – a vicces nevű szósz, ami mindenhez passzol

Aki szereti a friss, fűszeres aromákat, az egészen biztosan rajongani fog az argentinok legendás mártásáért, a chimichurriért, ami elsősorban marhasteakek kísérőjeként hódította meg a világot, nem is véletlenül, hiszen az ő konyhájuk elsősorban a kiváló minőségű marhahúsról nevezetes.

Cookta - 2024.02.01.
Chimichurri – a vicces nevű szósz, ami mindenhez passzol

De ez a zöld mártás bőven többet tud, és nem csak steak mellé érdemes kipróbálni, hanem bármilyen húsféle, hal vagy akár sült zöldség, sajt mellé is. Nincs autentikus receptje, sokféle módon készítik, annyiban azonban minden változat megegyezik, hogy az alapja fokhagyma, petrezselyem, olaj és citrom vagy ecet, ami egy kicsit savassá, frissé teszi. Ezek mellett gyakori ízesítője még az oregánó, a koriander, a csili és a hagyma is, ezek aránya is változhat.

Klasszikusan mozsárban törik össze a chimichurri (ejtsd: csimicsurri) belevalóit, egészen pépesre, krémesre, a pestóhoz hasonlóan – és hát lássuk be, valójában tényleg rokon a két szósz -, de ma már egyszerűbb, ha egy késes robotgéppel végeztetjük el a munka java részét. Lehet, hogy szentségtörésnek számít, de a mi kedvenc változatunkba egy zöldségleveskocka is kerül, így még több íz kerül a mártásba, ráadásul ez egy kis tartást és krémességet is ad ennek az isteni szósznak.

Chimichurri

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 3 szál újhagyma
  • csilipehely ízlés szerint
  • 1 zöldségleveskocka

Elkészítés: A fokhagymát és az újhagymát megtisztítjuk, nagyjából összevágjuk a petrezselyemmel együtt. A fokhagymát késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk az olajat, az ecetet és a vizet, és addig mixeljük, amíg a fokhagyma egészen pépes lesz. Ezután az összes többi alapanyagot hozzáadjuk, a leveskockát belemorzsoljuk, és addig mixeljük, amíg sűrű szószt kapunk.

A hűtőben pár napig eláll, ízlés szerint húsukhoz, halakhoz, sült zöldségekhez vagy szendvicsekhez használhatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.