A rugelach egy régi-régi sütemény, de valahogy hosszú időre eltűnt, mostanság viszont kezdi visszaszerezni megérdemelt helyét nálunk is. Furcsa kanyart írt le, de örülünk, hogy újra itt van, mert imádjuk!
A rugelach a közép-európai zsidó konyha egyik különösen finom süteménye, egy gazdagon töltött nagyon omlós tészta, ami lehet kifli és tekercs is, attól függően, hogy először vágjuk, töltjük, tekerjük, vagy töltjük, tekerjük, vágjuk. Különlegességét az adja, hogy a tészta krémsajttal és vajjal készül, ettől elképesztően puha, viszont nem is túl könnyű dolgozni vele, mert elég ragacsos, így mindenképpen jól le kell hűteni, mielőtt nyújtanánk és töltenénk, illetve még akkor is érdemes visszahűteni, mielőtt betolnánk a sütőbe, hogy igazán tökéletes legyen a végeredmény.
A rugelach furcsa módon Amerikában lett igazán népszerű, onnan irigyeljük és tanuljuk vissza a különlegesen finom sütit. A kivándorló közép-európai zsidóság megőrizte és finomította tovább az óhazából magukkal vitt és féltve őrzött receptet, és a krémsajt megjelenésével még finomabbá tette a korábban vajas-tejfölös tésztájú receptet. Lehet, hogy nálunk is megőrződött volna, mi azonban csigának, tekercsnek, kiflinek neveztük át… De adjuk meg a rugelachnak, ami jár neki.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A lisztet a sóval é a cukorral összekeverjük, egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és 1-2 perc alatt morzsásra dolgoztatjuk. Hozzáadjuk a krémsajtot és az ecetet, és összedolgoztatjuk puha tésztává, majd kivéve a késes fejet a tésztát egy fóliára szedjük, bucivá formázzuk, becsomagoljuk, és legalább 1-2 órára, de akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
Készítés előtt a diót, mandulát vagy mogyorót durvára vágjuk. A Nutellát egy tálba tesszük, és gőz fölött felmelegítjük, hogy könnyebben kenhető legyen. Az étcsokoládét késsel apróra vágjuk.
A tésztát kivesszük a hűtőből, kicsomagoljuk, kettéosztjuk, és lisztezett felületen kinyújtjuk. Megkenjük Nutellával, megszórjuk a felaprított csokoládéval és a csonthéjassal, majd a tésztát feltekerjük, éles késsel ujjnyi szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire állítgatjuk a tekercseket, majd 30 percre a hűtőbe tesszük.
Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 15-20 perc alatt megsütjük a brutálisan finom, nagyon csokis süteményeket.