Sokaknak fejtörést okoz, hogyan illeszthetnék be a halat az étrendjükbe, mert ugyan tudják, hogy egészséges és fehérjében gazdag alapanyag, de nem rajonganak túlzottan a halért. Ezek a ropogós kis halgolyók meggyőzően egyszerűek és isteni finomak, ráadásul villámgyorsan elkészülnek.
Sütőben sülnek, szaftosak és ropogósak, gluténmentes és laktózmentes étrendbe, sőt diétába is beilleszthetőek ezek a kis halfasírtok, amiket bármilyen friss vagy fagyasztott tengeri halból el lehet készíteni. Most pénztárcabarátabb tőkehalfilé lett a főszereplő, az íze nem túl karakteres, és a pépesített halhúsba kerülő citrom és fokhagyma is szelídít rajta. Nincs benne se liszt, se tojás, se zsemlemorzsa, se semmilyen áztatott péksütemény, így igazán alakbarát fogás.
A halgolyókba most egy kis finomra aprított sárgarépa is került bele, valamint egy kis chiamag is, ez utóbbi egyrészt roppanósra sül a gombócokban, másrészt segíti összetartani a masszát, a répa pedig színesíti, szaftosabbá és rostokban gazdagabbá teszi. Bármilyen körettel tálalhatjuk, egy gyors salátával például isteni, ha pedig egy joghurtos keverünk hozzá, akkor mártogatósként és salátaöntetként is tökéletes hozzá.
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk, és késes robotgépbe tesszük, finomra aprítjuk. A halat felkockázzuk, ezt is a késes robotgépbe tesszük, pépesítjük, majd a répához adjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a citrom kifacsart levét, a mustárt, az olívaolajat, a chiamagot, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, alaposan összekeverjük, és 10 percet pihentetjük.
A masszából diónyi golyókat formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 15 perc alatt megsütjük.
Közben a joghurtot a magos mustárral, a mézzel, sóval és borssal ízesítjük, összekeverjük, majd a megsült halgolyókat a joghurtos öntettel és ízlés szerint salátával tálaljuk.