A különféle fantázianevekkel ellátott ételek nem ritkák, különösen az éttermek kedvelik a hangzatos elnevezésű fogásokat. Van, amikor egyszerűen következtethetünk az étel jellegére, de a legtöbb esetben némi magyarázatra szorul, milyen módon vagy milyen jellegzetes alapanyaggal készül az adott fogás. Lássuk csak a legfontosabbakat!
Hogyan főz a molnárné, az erdészné és a jóasszony? Mi kerül a böllér, a hentes vagy a vadász tányérjába? És mit jelent a kijevi, a csabai vagy a lyoni?
- Böllér-módra: szaftos húsos ragu sok belsőséggel gazdagítva
- Erdészné-módra: erdei gombával készülő húsétel
- Hentes-módra: húsétel szalonnával és csíkokra vágott csemege uborkával
- Jóasszony-módra: húsos füstölt szalonnával, zöldborsóval és gombával készült szaftos ragu kíséri a natúr sült húst
- Kertészné-módra: sok vegyes zöldséggel készülő fogás
- Molnárné-módra: lisztbe forgatott hal petrezselymes-vajas mártással
- Parasztosan: hagymával, szalonnával és krumplival készülő tartalmas húsétel
- Pékné-módra: klasszikusan kemencés húsétel hagymával és burgonyával együtt sütve
- Vadász-módra: vadhús gombával és barnamártással – Olaszországban szárnyas gombával, paradicsommal és olajbogyóval
Csülök pékné-módra
- Bakonyi: pirospaprikás gombamártással, tejfölösen vagy tejszínesen
- Budapest-módra: libamájjal, gombás-szalonnás, zöldborsóval gazdagított raguval tálalt hús, klasszikusan bélszín
- Bugaci: csípősen, erőspaprikával készült bármilyen húsétel
- Burgundi: vörösborral, gombával és gyöngyhagymával készülő húsétel
- Csabai: füstölt paprikás kolbásszal készülő fogás
- Dorozsmai: halétel gombás-lecsós raguval, tejföllel, többnyire krumplival
- Dunai: rántottával töltött hústekercs
- Elzászi: savanyú káposztával és kolbásszal készülő tartalmas húsétel
- Erdélyi: rengeteg változata lehet, de legjellemzőbb a tárkonyos fűszerezés
- Frankfurti: kelkáposztával és virslivel készül
- Hawaii: ananásszal, sonkával és sajttal sült húsétel
- Kalocsai: kaporral gazdagított tejfölös-paprikás mártással talált húsétel
- Kijevi: fűszervajjal töltött bundás hús
Kijevi csirkemell
- Lyoni: ropogósra sült hagymakarikákkal tálalt fogás
- Milánói: bundázott húsétel paradicsomos-gombás raguval tálalva, esetleg spagettivel vagy makarónival összeforgatva
- Normandiai: almával vagy almaborral (cidre) vagy almapálinkával (calvados) készülő étel
- Óvári: natúr hússzelet pirított gombával, sonkával és sajttal összesütve
- Párizsi: bundás hús lisztbe és felvert tojásba forgatva, desszert esetén tejszínes csokikrémmel készül
- Provence-i: leggyakrabban a provence-i fűszerkeverék jellegzetes aromáival – kakukkfű, majoranna, rozmaring és fokhagyma – készülő étel
- Strassburgi: libamájjal és gombával készülő húsétel
- Vasi: húspecsenye fokhagymás tejben pácolva, paprikás lisztben megforgatva és kisütve