Szaladós, sűrű napokon életmentő lehet, ha van otthon néhány konyhakész alapanyag, például konzerv tonhal és leveles tészta, amiből - pár aprósággal kiegészítve - laktató és finom fogás dobható össze. Így született ez a tonhalas-brokkolis rétes is, ami egyszerűsége ellenére isteni finom.
A leveles tészta már számtalanszor bizonyított édes és sós fogásban, a vendégváró falatkáktól a főételen át a desszertig, és akár fagyasztott, akár friss formában érdemes belőle mindig otthon tartani. Lepénynek, táskának, de még rétesnek is tökéletes, és pár perces előkészítés után már tolhatjuk is a sütőbe egy kiadós és gyors fogás reményében.
Most párolt brokkoli, tonhal, főtt tojás és krémsajt került a töltelékbe, rukkolával vagy más salátával könnyű vacsorának, de akár vendégvárónak is remek.
Hozzávalók:
Elkészítés: A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és forró sós vízben 8-10 perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük. Közben 2 tojást keményre főzünk, a tonhalat leszűrjük, lecsöpögtetjük.
A keménytojásokat meghámozzuk, egy keverőtálba tesszük, és villával összetörjük, hozzáadjuk a krémsajtot, a mustárt és a tonhalat, összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a brokkolit is beleforgatjuk.
A leveles tésztát sütőpapírral fedett tepsire terítjük, ráhalmozzuk a tölteléket, elegyengetjük, majd a tésztát visszahajtjuk, a maradék felvert tojással a tészta szélét lekenjük, lenyomkodjuk, és a tetejét is lekenjük a tojással. Ízlés szerint éles késsel mintát karcolunk a tésztába.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 25-30 perc alatt megsütjük, majd azon melegében vagy langyosra hűlve szeletelve tálaljuk, ízlés szerint salátát kínálunk hozzá.