Írd be, mit keresel:

Villám vendégváró: mini croissant sajttal, baconnel

Gyors vendégvárónak, egy jó film mellé nassolnivalónak, borozgatáshoz, beszélgetéshez mindig jól jön egy egyszerű, de jól bevált recept. Számomra az utóbbi idők egyik legjobb „receptje” ez a sajtos-baconös mini croissant – mákkal!

Cookta - 2024.02.11.
Villám vendégváró: mini croissant sajttal, baconnel

A fagyasztóban mindig meglapul pár csomag leveles tészta, így ha éppen valami egyszerű finomságra vágyunk, akkor csak előveszem, majd szobahőmérsékleten hagyom felengedni, és már kezdődhet is a sütkérezés. Vendégeket várva akár előre is dolgozhatunk, összeállíthatjuk, sütésig a hűtőben pihentetjük, majd mielőtt megérkeznek, egyszerűen csak betoljuk a sütőbe.

Forrás: Kard Éva

A leveles croissant-t szinte bármivel megtölthetjük, édesen és sósan is készíthetjük. Én most beszélgetős, borozgatós vendégségre sütöttem, ezért sós tölteléket választottam, baconnel és sajttal töltöttem, és egész mákkal szórtam meg, illetve ebből került a belsejébe is. Nagyon izgalmassá tette a kifliket, ahogy a pörkölt mákszemek finoman roppannak a fogak alatt. Isteni finom lett, csak ajánlani tudom!

Mini croissant sajttal, baconnel és mákkal

Hozzávalók 20-22 darabhoz:

  • 1 csomag előnyújtott leveles tészta
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 5 dkg sajt (parmezán, trappista, ki mit szeret)
  • 1 evőkanál mák (egész)
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez

Elkészítés: A baconszeleteket vágjuk félbe, hogy beleférjenek majd a tésztába. A sajtot reszeljük le.

Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd vízszintesen vágjuk félbe. Ezután mindkét tésztacsíkot vágjuk fel cikkekre. Én 7 cm-es cikkekre vágtam fel. Szórjuk meg a reszelt sajttal, majd a mák egy részével, de ebből hagyjunk a tetejére is. A megszórt tésztacikkekre ezután helyezzünk rá egy-egy félbevágott baconszeletet, majd tekerjük fel.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a feltekert croissant-okat. Vékonyan kenjük le tojással, és szórjuk meg ízlés szerint mákkal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit melegebb sütőben süssük szép pirosra, ropogósra, én légkeverésnél 160 fokon sütöttem. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hűlni.

Tálalás előtt helyezzük tálcára a langyosra hűlt croissant-t, majd úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.