Gyors vendégvárónak, egy jó film mellé nassolnivalónak, borozgatáshoz, beszélgetéshez mindig jól jön egy egyszerű, de jól bevált recept. Számomra az utóbbi idők egyik legjobb „receptje” ez a sajtos-baconös mini croissant – mákkal!
A fagyasztóban mindig meglapul pár csomag leveles tészta, így ha éppen valami egyszerű finomságra vágyunk, akkor csak előveszem, majd szobahőmérsékleten hagyom felengedni, és már kezdődhet is a sütkérezés. Vendégeket várva akár előre is dolgozhatunk, összeállíthatjuk, sütésig a hűtőben pihentetjük, majd mielőtt megérkeznek, egyszerűen csak betoljuk a sütőbe.
A leveles croissant-t szinte bármivel megtölthetjük, édesen és sósan is készíthetjük. Én most beszélgetős, borozgatós vendégségre sütöttem, ezért sós tölteléket választottam, baconnel és sajttal töltöttem, és egész mákkal szórtam meg, illetve ebből került a belsejébe is. Nagyon izgalmassá tette a kifliket, ahogy a pörkölt mákszemek finoman roppannak a fogak alatt. Isteni finom lett, csak ajánlani tudom!
Hozzávalók 20-22 darabhoz:
Elkészítés: A baconszeleteket vágjuk félbe, hogy beleférjenek majd a tésztába. A sajtot reszeljük le.
Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd vízszintesen vágjuk félbe. Ezután mindkét tésztacsíkot vágjuk fel cikkekre. Én 7 cm-es cikkekre vágtam fel. Szórjuk meg a reszelt sajttal, majd a mák egy részével, de ebből hagyjunk a tetejére is. A megszórt tésztacikkekre ezután helyezzünk rá egy-egy félbevágott baconszeletet, majd tekerjük fel.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a feltekert croissant-okat. Vékonyan kenjük le tojással, és szórjuk meg ízlés szerint mákkal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit melegebb sütőben süssük szép pirosra, ropogósra, én légkeverésnél 160 fokon sütöttem. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hűlni.
Tálalás előtt helyezzük tálcára a langyosra hűlt croissant-t, majd úgy kínáljuk.