Be kell valljam, nem rajongok a Valentin-napért, ha csak rágondolok, egy halom giccses csecsebecse jelenik meg a szemeim előtt. Szerintem sokkal többet ér egy különleges finomság, amivel meglepjük kedvesünket, belesütjük szívünket-lelkünket – bármikor!
Ha a kedvesünk rajong az édes és krémes tortákért, vagy szeretteinket szeretnénk meglepni valami ünnepi desszerttel, akkor ezzel a finomsággal biztosan el tudjuk majd varázsolni. A vörös bársony torta – vagyis red velvet cake – tésztája egy egyszerű kevert tészta, melyet piros ételfestékkel színezhetünk meg, ennyi ételfesték nem fog megártani, de ízlés szerint ki is hagyhatjuk, viszont akkor nem lesz vörös.
A krém pedig egy nagyon finom narancsos ízesítésű mascarponekrém, melybe gránátalma és fehér csoki is került. A tésztájában is van kakaó, és kétféle csoki került a tetejére is, így csokiimádóknak ideális finomság, ami szerintem ráadásul nagyon mutatós is.
Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Elkészítés: A puha vajat tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a barna cukrot, a kakaót, az egész tojásokat, a tejfölt, a vaníliaaromát, az ételfestéket és az ecetet. Ezután keverjük pár perc alatt alaposan össze. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a vaníliás cukorral, majd szitáljuk hozzá a vajas-cukros keverékhez, és keverjük simára a tésztát.
A tortaformát vajazzuk és lisztezzük ki, egyenletesen simítsuk bele a simára kevert tésztát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 45 percig, tűpróbáig. Én légkeverésnél 150 fokon 40 percig sütöttem.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Hozzávalók:
Elkészítés: A habtejszín feléhez reszeljük hozzá a narancshéjat, majd melegítsük majdnem forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apró darabokra tördelt fehér csokoládét, és kevergetve olvasszuk fel. Ezután hagyjuk visszahűlni.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra. Adjuk hozzá a visszahűtött csokoládét és a gránátalmamagokat, majd keverjük alaposan össze.
A maradék tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tortalapot vágjuk el két egyenlő lappá, majd az alsó lapot helyezzük rá egy tálcára. Ezután kenjük rá a gránátalmás-csokoládés krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tortabevonó csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd óvatosan öntsük, kenjük rá a torta tetejére. Ezután hagyjuk teljesen megdermedni.
A fehér csokoládét szintén olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd csorgassuk rá a megszilárdult csokoládéra. Végül ízlés szerint díszíthetjük még gránátalmával.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.